Şeful Statului Major al armatei SUA cere examinarea trimiterii de arme letale către Kiev

Şeful Statului Major al SUA, generalul Martin Dempsey, 3 martie 2015, Capitol Hill, Washington
Şeful Statului Major al SUA, generalul Martin Dempsey, 3 martie 2015, Capitol Hill, Washington (Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

Conflictul militar din Estul Ucrainei are şansa să devină chiar mai mare, după ce, marţi, şeful Statului Major al armatei americane a afirmat că ar putea fi cazul ca SUA să se implice direct în războiul dintre Kiev şi separatiştii ruşi sprijiniţi de Moscova.

“Cred că absolut ar trebui să examinăm posibilitatea înarmării cu arme letale” a declarat generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al SUA. “Iar acest lucru ar trebui f[cut din perspectiva aliaţilor noştri NATO, deoarece scopul final al lui Putin este precis de a fărâmiţa NATO”.

Comentariile generalului survin după ce senatorul republican John mccain, împreună cu secretarul Ap[r[rii al SUA, Ashton B. Carter, au apărut în faţa Comitetului senatorial pentru Înarmare pentru a susţine bugetul Pentagonului pe 2016, propus de administraţia Obama.

Deşi Dempsey nu a cerut direct înarmarea Ucrainei cu arme letale, este prima oara când şeful Statului Major face publice asemenea afirmaţii în problema conflictului ucrainean.

Administraţia Obama s-a retras din prima linie a negociatorilor implicaţi în conflict, pasând responsabilitatea pe umerii Franţei şi Germaniei, care, după un efort diplomatic eroic de două săptămâni, au reuşit să negocieze acordul Minsk II, considerat de numeroşi analişti ca fragil şi dezechilibrat în favoarea Rusiei.

Deşi Kremlinul a negat orice implicare în conflict, un general american a declarat marţi că în Ucraina ar opera 12 mii de soldaţi, alţi 70 fiind masaţi la graniţa cu Rusia, din est şi sud.

Analiştii militari au avertizat că Putin ar putea încerca să izoleze ucraina de ieşirea sa de la Marea Neagră şi/sau să atace oraşul port Mariupol, un punct strategic la Marea Neagră.

Săptămâna trecută, şeful serviciilor informatice americane, James R. Clapper Jr., a declarat că este în favoarea înarmării Ucrainei cu arme letale, deşi mişcarea îl va provoca pe Vladimir Putin.

Administraţia Obama a declarat în numeroase rânduri că încearcă examinarea unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, ca urmare a amestecului ei în conflictul din Ucraina.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.