Miliarde de meduze invadează o plajă din sudul Franţei (video)

Meduze
Meduze (Print screen YouTube)

Locuitorii din Palavas-les-Flots (Herault), o staţiune situată pe litoralul din sudul Franţei, au găsit ceva surprinzător în timpul plimbării de dimineaţă de-a lungul malului mării. Miliarde de creaturi de formă ovală, de culoare purpurie, asemănătoare midiilor, acopereau plaja. Fenomenul ciudat se datorează celor trei săptămâni de vânturi puternice în direcţia coastei, care au împins aceste specii de hydrozoa numite "velella" sau "velella velella" pe ţărm.

Velelle
Velelle (leparisien.fr)

Aceste animale măsoară între 1 şi 5 centimetri. Pot fi atinse fără riscul de a suferi urticarie şi nu este neobişnuită apariţia lor în acest moment al anului. De obicei plutesc în Marea Mediterană, dar depinde de vânturi.

Purtate de vânturile din sud

"Ne confruntăm cu regimuri de vânturi sudice", explică Nicolas Hirel, curator al Planet Ocean din Montpellier, pentru France 3 . "Velellele s-au dezvoltat în mare şi au fost împinse de vânturi. Aceleaşi vânturi au creat valuri imense, iar valurile mari au provocat moartea meduzelor", relatează Hirel. De obicei, rămân în largul mării, dar aceste meduze purpurii nu au fost prea norocoase şi au fost purtate până la coastă.

Mai multe informaţii: France 3, Le Parisien

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință