Mii de protestatari au blocat intersecţiile Bangkok-ului într-o încercare de a paraliza oraşul

Protesters în Bangkok pe 5 Januarie 2014. (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP / Getty Images)
Adam Forsythe
13.01.2014

Mii de manifestanţi anti guvernamentali au început, luni, să formeze mai multe blocaje pe străzile din Bangkok cu scopul de a paraliza traficul din capitala tailandeză. Presiunile cer demisia prim ministrului Yingluck Shinawatra.

În timp ce miile de oameni îşi fac apariţia la intersecţiile oraşului cu o populaţie de 12 milioane de locuitori, forţele guvernamentale n-au arătat nici un semn că vor intervenii violent pentru disperarea acestora. Protestatarii au ridicat mai multe baricade sau corturi la 7 dintre cele mai mari intersecţii ale oraşului, dar şi celelalte artere de circulaţie au fost blocate.

Unul dintre liderii opoziţiei, politicianul Suthep Thaugsuban, a anunţat sâmbătă, că vor încerca să paralizeze oraşul pentru o perioadă cuprinsă între 15 şi 20 de zile.

În timpul protestelor de sâmbătă, cel puţin şapte persoane au fost rănite după ce au fost atacate de un grup de persoane înarmate pe motocicletă în zona turistică Khao San Road. Simultan, un atac asemănător s-a desfăşurat în apropierea zonei turistice, iar cu ceva timp înainte, şase persoane au fost rănite în timpul conflictelor dintre susţinătorii guvernamentali şi protestări.

Conflictul tailandez durează de opt ani. Acesta se desfăşoară între clasa socială de mijloc din Bangkok alături de roialiştii ce urmăresc să îl dea jos de la conducere pe actualul premier, Yingluck Shinawatra, susţinut populaţia din zonele rurale ale ţării, şi pe fratele miliardar al acesteia, fostul premier Thaksin Shinawatra.

Thaksin a fost dat jos de la putere în 2006 şi a fost condamnat în absenţă pentru abuz în putere doi ani mai târziu. În prezent acesta influenţează politica din Tailanda prin intermediul surorii sale, actualul premier.

Autorităţile au anunţat că aproximativ 14.000 de poliţişti şi militari vor fi distribuiţi pentru a păstra ordinea pe străzile capitalei tailandeze. Unul dintre liderii armatei a precizat că nu vor interveni în conflictele dintre cele două tabere însă vor fi obligaţi să protejeze cetăţenii oraşului.

Într-o încercare de a stopa seria de proteste, Yingluck a cărui grupare politică deţine majoritatea în parlament, a cerut organizarea alegerilor prezidenţiale pe 2 februarie. Liderul opoziţie a refuzat noile alegeri convins că aceasta le va câştiga din nou.

Suthep a declarat că protestele vor fi anulate dacă violenţele se vor transforma într-un război civil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor