Mii de picturi rupestre descoperite în Mexic


Picturi rupestre.
Picturi rupestre. (PHILIPPE WOJAZER / AFP / Getty Images)

Aproape 5.000 de picturi rupestre (picturi realizate într-o peşteră sau pe pereţi de stâncă sau plafoane, care datează din timpuri preistorice), în roşu, galben, negru şi alb au fost descoperite în partea de nord-est a Mexicului. Potrivit experţilor care au făcut descoperirea, mărturiile arată dezvoltarea culturilor pre-hispanice într-o zonă a ţării cu o istorie încă necunoscută, într-o anumită măsură.

În 11 sit-uri şi peşteri din regiunea Burgos, cercetătorii de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie mexican au descoperit 4.926 de picturi, relatează joi ziarul “Excelsior”. Într-o peşteră au fost găsite chiar un număr de 1.550 picturi.

Potrivit arheologului Gustavo Ramirez, unul dintre experţii de la Institut, descoperirea arată prezenţa popoarelor pre-hispanice "într-o regiune în care în primul rând se spunea că nu a existat nimic". Acum, cercetătorii vor efectua analize pentru a stabili perioada din care provin picturile. Ei au fost impresionaţi de faptul că picturile "s-au păstrat foarte bine".