Mii de persoane protestează în Ungaria pentru susţinerea unei universităţi finanţate de Soros

În contextul unor măsuri ale Guvernului de suprimare a ONG-urilor finanţate de miliardarul George Soros, mii de persoane au protestat duminică împotriva unui proiect de lege restrictiv. Legislaţia vizează o universitate din Ungaria susţinută de Soros.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Aproximativ 10.000 de persoane au mărşăluit duminică în capitala ungară pentru a susţine Universitatea Central Europeană (UCE), înfiinţată în 1991 de către miliardarul american de origine ungară George Soros.

Instituţia înregistrată în SUA susţine că este atacată în mod direct de un proiect de lege prezentat recent guvernului de către premierul Viktor Orban. În cazul în care proiectul de lege va fi aprobat, universităţilor din ţări situate în afara Uniunii Europene nu li se va permite să emită diplome ungare fără un acord între guvernele naţionale.

Instituţiile, precum UCE, vor trebui de asemenea să desfăşoare activităţi şi în ţările lor de origine.

Inclusă în topul primelor 50 de universităţi din lume pentru ştiinţă politică şi studii internaţionale, UCE are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări.

Viitorul universităţii UCE, care nu are un campus în SUA, depinde în prezent de discuţiile dintre guvernul ungar şi administraţia SUA, a declarat vineri premierul Viktor Orban.

Premierul ungar îl consideră pe George Soros un duşman ideologic al cărui ideal privind “societatea deschisă” este în contradicţie cu eforturile duse de Orban, de a transforma Ungaria într-un stat aşa-zis “neliberal”.

În plus, Orban a mai acuzat “universitatea lui Soros” de “înşelăciune” pentru că emite atât o diplomă ungară, cât şi una americană, adăugând că acest lucru oferă UCE un avantaj nedrept faţă de universităţile locale.

Mii de angajaţi, studenţi şi absolvenţi au protestat duminică în Budapesta, purtând ecusoane cu mesajul “#IstandwithCEU” şi scandând slogane precum “Ce dorim? Libertate la educaţie academică!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe