Mihalache: CCA traversează o perioadă extrem de dificilă şi controversată

Tatiana Chiriac
08.03.2012

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din organ de reglementare s-a transformat într-un organ de represiune a radiodifuzorilor incomozi, care nu au „tutelă” politică sau economică. De această părere este membrul CCA, Corneliu Mihalache.

Într-o declaraţie semnată de Corneliu Mihalahe, se spune că, conducerea CCA aplică standarde duble în relaţiile cu radiodifuzorii. Membrul CCA, Corneliu Mihalache, afirmă că Pocaznoi este la cheremul alianţei de guvernare şi cere demisia lui din funcţia de preşedinte al Consiliului. Mihalache mai spune că Pocaznoi favorizează trei posturi de televiziune, în spatele cărora ar sta unii lideri ai coaliţiei.

„Există posturi de televiziune care nu au fost şi nu vor fi niciodată sancţionate pentru că aparţin unor persoane foarte influente. Prin favorizările admise de CCA are loc oligarhizarea audiovizualului moldovenesc. Singura soluţie este alegerea unui nou şef. Eu aş vedea în acest post o persoană mult mai energică”, a menţionat Mihalache.

„Exemplele cele mai elocvente sunt canalul de televiziune NIT, posturile de radio „Ploaia de Argint” şi „Fresh”, care, practic, au fost aduse în prag de faliment prin deciziile Consiliului. În acelaşi timp, există televiziuni care sunt în afară oricărui pericol, pentru că aparţin unor persoane influente. Doi dintre liderii AIE controlează deja câte trei televiziuni fiecare. Suntem martorii oligarhizării audiovizualului moldovenesc, iar CCA este un promotor activ al acestui proces”, susţine autorul declaraţiei.

În opinia lui Mihalache, CCA traversează o perioadă extrem de dificilă şi controversată.

„Consiliul pierde în instanţele de judecată multiple dosare, ceea ce denotă calitatea scăzută şi argumentarea foarte proastă a deciziilor. Instituţia şi-a pierdut respectul şi autoritatea. Radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii deseori nu înţeleg logica sancţiunilor aplicate, deoarece, acestea poartă un caracter selectiv. CCA se confruntă cu deficienţe grave în comunicarea cu radiodifuzorii.

Suntem martorii oligarhizării audiovizualului moldovenesc, iar CCA este un promotor activ al acestui proces.

Codul Audiovizualului stipulează că activitatea CCA trebuie să fie transparentă. Statutul instituţiei prevede organizarea regulată a conferinţelor de presă. Însă, secretomania în luarea deciziilor şi, în special, în pregătirea acestora deja a întrecut orice limită. Membrii Consiliului nu au acces la informaţie. Astfel, CCA s-a transformat într-o mlaştină, unde orice iniţiativă pozitivă este anulată. Instituţia a intrat într-o perioadă de stagnare”, apreciază membrul CCA.

Totodată, el pune la îndoială legitimitatea conducerii instituţiei, precizând că „preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a fost ales graţie votului unui membru al cărui mandat expirase la momentul votării”.

În replică, Marian Pocaznoi spune că Mihalache este un „showman care face spectacol pentru a obţine dividende politice”. „Este o persoană care se caracterizează prin a fi showman. Având în vedere că peste jumătate de an îi expiră mandatul de membru al CCA, se vede că dumnealui a hotărât să-şi facă anumite dividente politice”, susţine Pocaznoi.

El a mai adăugat că nu are de gând să-şi dea demisia şi că majoritatea membrilor CCA sunt mulţumiţi de activitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor