Mihail Gorbaciov este de părere că există semne ale unui ”război rece” între SUA şi Rusia

Fostul lider sovietic Mihail  Gorbaciov.
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, este de părere că, deocamdată, nu există un 'război rece' între SUA şi Rusia, însă existe semne ale unui asemenea război. În acelaşi timp, Gorbaciov consideră că actualele autorităţi ruse desfăşoară o politică justă, notează RIA Novosti.

'Un război rece nu există deocamdată, însă semne ale lui există. Nu avem nevoie de un război rece: aşa ceva durează zeci de ani. Sunt pentru a căuta o ieşire din aceasta situaţia anormală', a spus Gorbaciov în direct la postul de radio Russkaia Slujba Novostei.

Gorbaciov a amintit că, pe vremea când era preşedinte al URSS, era complicat să schimbi relaţiile cu SUA. 'Era greu şi pentru cetăţenii ruşi, care considerau că nu vom putea stabili contacte cu americanii, că nu putem avea încredere în ei. Însă America este o ţară măreaţă şi trebuie să avem bune relaţii cu ea', a spus fostul lider sovietic.

Totodată, Gorbaciov este convins că, în condiţiile actuale, autorităţile ruse au adoptat o atitudine corectă. 'Nu trebuie să ne pierdem capul, să ne pierdem raţiunea. Suntem o naţiune puternică, avem pe ce ne baza, avem ce spune', a subliniat fostul preşedinte al URSS.

Gorbaciov şi-a exprimat opinia şi cu privire la discursul liderului american Barack Obama, susţinut de la tribuna Adunării Generale a ONU şi în care acesta a enumerat trei ameninţări de anvergură mondială la adresa securităţii: febra Ebola, 'agresiunea rusă în Europa', precum şi grupările teroriste Statul Islamic şi Al-Qaeda.

'Avem o singură 'febră': America şi pretenţiile ei la statutul de lider... Acesta nici măcar nu este un dialog politic, ci o injurie. Să stârneşti, să provoci şi mai ales să nu înceteze conflictele din Europa, pentru ca ei (americanii) pretind la monopol. Ucraina şi alte lucruri nu sunt decât nişte pretexte', şi-a exprimat convingerea Mihail Gorbaciov.