Mexic: furtuna "Manuel" se amplifică şi ameninţă Baja California

Mexic: Acapulco, statul Guerrero, 17 Septembrie, 2013
Mexic: Acapulco, statul Guerrero, 17 Septembrie, 2013 (STR / AFP / Getty Images)

În prezent, Mexicul a fost lovit pentru prima dată, după anul 1958, de două cicloane succesive, Ingrid şi Manuel, provocând inundatii care s-au soldat până acum cu 60 de decese şi zone întregi devastate, printre localităţile afectate fiind şi staţiunea turistică Acapulco care este încă blocată.

Furtuna tropicală Manuel, care domină estul Oceanului Pacific, s-a transformat într-un uragan miercuri, ameninţând să-şi intensifice intensitatea o dată ce se apropie de vestul Mexicului, care este devastat deja de furtuna Igrid în partea de est a ţării, a informat Centrul naţional american pentru uragane (NHC).

Partea de nord a uraganului se află în apropierea coastei Mexicului, a subliniat NHC, cu sediul la Miami în Florida, în buletinul de la ora 03:01, joi (ora României).

Experţii americani precizează că Manuel se situează la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Altata şi la 165 kilometri est de Los Mochis, două oraşe din Mexic. Acesta se deplasează cu rafale de vânt de până la 115 kilometri şi se îndreaptă către nord cu o viteză medie de şapte kilometri.

Meteorologii au explicat că Manuel ar putea să lovească peninsula Baja California din nord-estul Mexicului, în timp ce o nouă tulburare provenind din Caraibe ameninţă să agraveze situaţia.

Între timp, au fost închise pentru micile ambarcaţiuni porturile Laz Paz şi Los Cabos din peninsulă. Statul cel mai afectat este Guerrero de la Oceanul Pacific, unde se află staţiunea turistică Acapulco. 40.000 de vizitatori, în special mexicani care au călătorit în faimoasa statiune pentru a sărbători Ziua Independenţei, au fost blocaţi de inundaţii şi alunecările de tere, care au întrerupt căile de acces care leagă Acapulco cu Mexico City. De ieri şi-a început activitatea o linie transport aerian de aeronave comerciale şi militare, care au salvat până acum 3.000 de turişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe