Alertă maximă în Mexic, lovit de uragan şi de o furtuna tropicală

Mexic: Uraganul Ingrid, Septembrie 15, 2013.
Mexic: Uraganul Ingrid, Septembrie 15, 2013. (KORAL CARBALLO / AFP / Getty Images)

Uraganul Ingrid şi furtuna tropicală Manuel asediază literalmente Mexicul atât de la est, cât şi de la vest.

Ingrid a fost clasificat ca uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson de către serviciile de informaţii meteo mexicane şi americane, o zonă mare de pe coasta de est între Veracruz şi Tamaulipas fiind în alertă. De ieri, deja au fost evacuate aproximativ 5.000 de persoane.

Între timp, un alt front de vreme rea vine din Pacific: este vorba despre furtuna tropicală Manuel, care este la aproximativ 125 de kilometri sud-est de Ciudad Lazaro Cardenas. Este de aşteptat să atingă ţărmul azi, duminică, în Statul Michoacan, deplasându-se spre nord, spre oraşul Colima şi în provincia Guadalajara.

Vânturile provocate de furtună ating până la 95 kilometri pe oră iar ploile torenţiale au lovit statele Chiapas, Guerrero şi Oaxaca. Alerta pentru inundaţii este deosebit de ridicată în Statul Michoacan.

Potrivit analiştilor de la Munich Re, care urmăresc încă din 1980 evoluţia riscurilor de catastrofe naturale, în ultimii ani a crescut simţitor numărul furtunilor.

Şi în alte părţi alte lumii se vor înmulţi fenomenele naturale neobişnuite. "Dacă ne uităm la tendinţe, după numărul evenimentelor care necesită despăgubiri, observăm că cea mai mare creştere este la inundaţii", explică Peter Höppe, de la Munich Re.

Dacă la începutul anilor '80 se înregistrau în întreaga lume circa 100 de mari inundaţii pe an, acum numărul acestora a ajuns la 350. Dacă numărul furtunilor a crescut de 2,5 ori, numărul evenimentelor geofizice, precum cutremurele, tsunami sau erupţiile vulcanice a rămas relativ stabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe