Metrorex: În septembrie încep săpăturile pentru tunelele Magistralei 5

Garnitură de metrou
Garnitură de metrou (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.08.2013

Compania Metrorex a anunţat marţi, printr-un comunicat, că la începutul lunii septembrie porneşte utilajele de săpat tunele la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, pentru tronsonul Drumul Taberei – Universitate, urmând ca abia din 2016 secţiunea să fie funcţională.

„În perioada imediat următoare (începutul lunii septembrie), se preconizează pornirea celor două utilaje de executat tunele şi se estimează că la începutul anului 2015 structura staţiilor şi tunelelor va fi gata. Urmează lucrările de montare a căii de rulare, cele de automatizări şi finisajele. Termenul preconizat pentru darea în folosinţă a tronsonului Râul Doamnei – Eroilor 2 este începutul anului 2016″, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Metrorex spun că au obţinut o suplimentare de fonduri, incluzând compania pentru prima dată în rândul beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial –“Transport”, ca să reuşească astfel să menţină lucrările într-un ritm susţinut.

Suma alocată pentru acest an, până acum, a fost de 250 de milioane de lei, iar la ultima rectificare bugetară fondurile alocate proiectului Magistrala 5 au fost suplimentate cu alte 250 de milioane de lei.

„Pentru anul 2014, estimările sumelor, în limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finanţelor Publice, sunt în valoare de aproximativ 300 de milioane de lei”, mai informează comunicatul.

În prezent, pe şantierele deschise se lucrează intens, spun oficialii Metrorex. Staţia Academia Militară este cea mai avansată din punct de vedere al execuţiei, întrucât de aici vor fi lansate cele două utilaje de excavat tunele (TBM-uri). Aceasta este realizată în proporţie de 75%. Lucrările de bază care se execută în acest moment sunt: turnarea pereţilor-casetă la primul nivel de la suprafaţă şi pregătirile finale pentru lansarea TBM-urilor (Tunnel Boring Machine).

Staţia Orizont este realizată în proporţie de 40%. Se execută turnarea ultimei porţiuni din planşeul superior urmând să înceapă excavarea sub planşeu pentru execuţia următorului nivel.

Staţia Favorit este realizată în proporţie de 50%, fiind excavat primul nivel de la suprafaţă – vestibul – şi se toarnă placa peste următorul nivel (peron), urmând ca şi excavarea acestui ultim nivel să înceapă în următoarele săptămâni.

Şefii Metrorex spun că s-a lucrat mai mult la aceste staţii întrucât ele se află în zone intens circulate şi de execuţia lor depinde demararea construirii tunelelor.

La staţia Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34) este finalizat planşeul superior şi a început excavarea următorului nivel.

La staţia Sergiu Celibidache (Parc Drumul Taberei) se execută incinta de pereţi mulaţi, realizată acum în proporţie de 40%. În ceea ce priveşte staţia Romancierilor, aici se execută prima etapă din planşeul superior.

La staţia Valea Argeşului (Brâncuşi) se execută planşeul superior (penultima etapă) şi urmează să înceapă excavarea următorului nivel. La Râul Doamnei, se lucrează la incinta de pereţi mulaţi, staţia fiind executată în proporţie de 40%, şi, de asemenea, se deviază reţelele edilitare.

Şi la staţia Eroilor 2 se lucrează la devieri de reţele edilitare. La staţia şi Depoul Valea Ialomiţei se lucrează intens pe toate planurile (devieri de reţele edilitare, pereţi mulaţi, montare grinzi prefabricate, turnare planşee, excavări), stadiul fizic fiind situat la 50%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor