Federica Mogherini avertizează SUA să nu se amestece în politica europeană

Federica Mogherini a avertizat Washingtonul cu privire la amestecul în viaţa politică a blocului european. Administraţia preşedintelui Trump a contactat oficiali UE, pentru a afla care este următoarea naţiune care va părăsi blocul european, a afirmat un fost ambasador american.
Federica Mogherini
Federica Mogherini (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a avertizat vineri administraţia preşedintelui american Donald Trump să nu se amestece în politica europeană, susţinând că relaţia blocului cu Washingtonul va fi „tranzacţională şi pragmatică”.

„Noi nu ne amestecăm în politica SUA ... şi europenii se aşteaptă ca America să nu se amestece în politica europeană”, a declarat Mogherini după încheierea unor întâlniri cu oficiali americani, inclusiv cu secretarul de stat Rex Tillerson.

Anul trecut, Trump a lăudat decizia Marii Britanii de a părăsi UE printr-un referendum, declanşând temeri în uniune că liderul american ar urmări să submineze proiectul european.

„Marea Britanie va rămâne un stat membru al Uniunii Europene pentru cel puţin încă doi ani... Şi nu va fi capabilă să negocieze niciun acord comercial bilateral cu nicio altă ţară [până la ieşirea din UE]”, a precizat Mogherini.

De la victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, unii lideri UE l-au criticat pe Trump pentru remarcile sale dezbinătoare, iar cancelarul german Angela Merkel a susţinut: „Noi, europenii, ne avem soarta în propriile mâini”.

Următorul ambasador SUA în UE?

Între timp, Mogherini a notat că administraţia Trump încă nu a ales un ambasador în UE, în privinţa căruia statele membre trebuie să îşi dea acordul. Politicienii UE şi-au exprimat nemulţumirea faţă de posibila nominalizare a lui Theodore Roosevelt Malloch.

Înainte să îşi părăsească postul în ianuarie, fostul ambasador SUA în UE, Anthony Gardner, a avertizat administraţia Trump să nu susţină dezbinarea blocului.

Gardner, numit de fostul preşedinte Barack Obama, a declarat că echipa de tranziţie a noii administraţii a contactat mai mulţi oficiali UE înaintea investirii lui Trump şi i-a întrebat ce altă ţară ar mai putea părăsi blocul după Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe