Membri ai unui grup criminal organizat, care a prejudiciat statul cu peste 30 mln lei, reţinuţi

Finanţe. (Bani, lei) Moldova
Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)

Instanţa de judecată a admis vineri, 13 septembrie 2019, demersurile procurorilor de aplicare a măsurilor preventive în privinţa a doi membri ai unui grup criminal organizat, reţinuţi la data de 11 septembrie, într-o cauză care a prejudiciat statul cu peste 30 milioane lei.

„Cei doi reţinuţi aveau funcţii cheie la momentul comiterii evaziunii fiscale şi spălării banilor: o persoană era director de întreprindere, iar alta – şef de depozit. În privinţa celorlalte persoane, în funcţie de starea sănătăţii, vârsta înaintată, gradul implicării în schema infracţională, accesibilitatea şi posibilitatea acestora de a înlocui, distruge, ascunde probele, precum şi conlucrarea cu organul de urmărire penală, procurorii au aplicat măsuri neprivative de libertate, potrivit legii”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Oamenii legii au ţinut să specifice că schema criminală a constat în activitate de vânzare a mobilei şi produselor de carne – în Chişinău, Ungheni şi alte locaţii din republică – care nu era reflectată în contabilitate, contra mijloacelor băneşti în numerar, pentru comiterea evaziunii fiscale.

Mai mult decât atât, salariile angajaţilor erau achitate în plic, iar din banii proveniţi din evaziune fiscală, membrii grupului şi-au luat în proprietate patru imobile şi zece automobile, dintre care unele de lux. Procurorii vor reveni cu detalii pe parcurs, în lumina garanţiilor procedurale de care părţile la proces beneficiază, potrivit legii.