Medicina militară a sărbătorit marţi 150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei

Ana Petrescu
21.08.2012

Medicina militară a sărbătorit marţi 150 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei. Cu această ocazie au avut loc depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari, la mormântul şi la monumentul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila şi un simpozion aniversar ce s-a desfăşurat în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

La evenimente au participat reprezentanţii conducerii Ministerului Apărării Naţionale (mapn), ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale, ai mediului academic, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere.

La ceremonia de deschidere care a marcat Ziua Medicinei Militare româneşti au fost depuse la Monumentul Eroilor Sanitari coroane de flori din partea edilului Sorin Oprescu, a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), a Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială, a Centrului medical de diagnostic şi tratament ambulatoriu “Nicolae Creţulescu”, a Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Militari din România, Corpul Naţional al Poliţiştilor şi a Spitalului de Urgenţă MAI “Dimitrie Gerota”.

Deşi ministrul mapn Corneliu Dobriţoiu nu a fost prezent la festivitate, în cadrul simpozionului aniversar de la amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" a fost citit ordinul ministrului, care a cuprins un scurt istoric al constituirii “Corpului Ofiţerilor Sanitari” şi în care se vorbeşte despre devotamentul de-a lungul timpului al cadrelor medicale militare.

“În urmă cu 150 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc cu nr. 4629 prin care s-a constituit «Corpul Ofiţerilor Sanitari». Istoria medicinei militare româneşti este una a devotamentului necondiţionat faţă de viaţa militarilor. Înrolaţi în faldurile drapelului tricolor, medicii militari români, precum şi întregul personal medical care a deservit, de-a lungul timpului, sistemul de medicină militară din ţara noastră, destinul asumat de a alina suferinţa pacienţilor la căpătâiul cărora s-au aflat. Profesionişti devotaţi cauzei, medicii şi asistenţii militari i-au însoţit pe militarii români în prima linie a frontului de luptă, le-au fost alături şi le sunt alături în exerciţiile şi aplicaţiile naţionale şi multinaţionale şi pe timpul îndeplinirii importantelor misiuni încredinţate în teatrele de operaţii. Continuându-şi procesul de transformare şi modernizare, medicina militară se poate mândri cu realizări de excepţie, printre care se numără participarea, în anii ’90, cu spitalele militare de campanie, sub egida ONU, la misiunile de menţinere a păcii în Kuwait, Somalia şi Angola, precum şi cu echipe medicale în teatrele de operaţii militare din Irak şi Afganistan”, relevă ordinul ministrului Corneliu Dobriţoiu.

Simpozionul aniversar

La simpozionul aniversar au luat cuvântul mai mulţi medici militari, printre care şi generalul de brigadă Mihai Marius Mureşan care a vorbit în discursul său despre rolul esenţial pe care l-a avut generalul de divizie şi doctorul Carol Davila, cât şi despre Serviciul Medical de Urgenţă (SMMU) constituit în anul 2010.

“Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila adus în ţară de domnitorul Gheorghe Bibescu în anul 1852, care avea o împătrită responsabilitate: inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al administraţiei sanitare şi efor al spitalelor. Începând cu luna septembrie 2010, în baza ordinului ministrului apărării naţionale, a fost constituit, la nivelul mapn, Serviciul Medical de Urgenţă ca şi structură specializată în anunţarea rapidă, intervenţia, acordarea primului ajutor calificat la faţa locului, transportul şi asistenţa medicală şi tehnică pentru personalul mapn aflat în misiune pe teritoriul naţional sau în limita razei tactice de acţiune a navelor militare. În scopul realizării misiunilor sale, SMMU va fi interconectat la sistemul naţional medical de urgenţă şi va colabora cu celelalte agenţii specializate de intervenţie deservite de Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă/Direcţia Apel Unic de Urgenţă 112, inclusiv ISU-SMURD”, a explicat Mureşan.

General maiorul şi academicianul prof. univ. dr. Victor Voicu a evidenţiat în discursul său valoarea umană în medicină şi în instituţiile acesteia, relevând totodată importanţa continuităţii profesiei de medic.

“O şcoală medicală nu se edifică în 10, 20 de ani, ci în 150 de ani. Ea este o şcoală de valori pentru că numai omul dă valoare instituţiei, nu mesele şi scaunele. Trebuie să ne apărăm instituţiile de valoare ale ţării pe care trebuie să le lăsăm moştenire. Carol Davila spunea «oricât bine aş face rămân tot un străin pentru ei». De ce a fost oare aşa de generos? Pentru a lăsa ceva moştenire”, a afirmat Victor Voicu.

Generalul şi medicul cardiolog Vasile Cândea, în vârstă de 80 de ani, a pus accentul pe aprecierea muncii medicilor militari şi pe importanţa creării condiţiilor materiale necesare pentru a creşte nivelul de performanţă medicală. Totodată, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă a mulţumit colegilor şi Armatei Române pentru faptul că primul centru de boli cardiovasculare din ţară al Spitalului Militar Central, înfiinţat în 1972, îi poartă numele.

“Am început prin a face medicină civilă în circumscripţii rurale. Am devenit medic militar la Timişoara şi apoi la mapn şi cea mai mare parte a timpului am lucrat la Spitalul Militar Central, iar în 1972, alături de alţi medici am contribuit la înfiinţarea primei secţii de chirurgie cardiovasculară din armatele europene. Împreună am creat primul centru de boli cardiovasculare din România, iar performanţele profesionale au fost cu totul deosebite în condiţii grele. Mă simt onorat că centrul a hotărât să-mi poarte numele. E o răspundere mare. Cred că medicii militari merită toată aprecierea dumneavoastră, a Armatei Române. Ziua de azi este un semn foarte bun. Trebuie avut grija să se creeze condiţiile materiale necesare, pentru ca unităţile armatei să nu ducă grijă de nimic, decât de performanţe medicale”, a notat Vasile Cândea.

Printre vorbitorii din cadrul simpozionul aniversar ce a marcat Ziua Medicinei Militare s-au numărat secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din cadrul mapn Sebastian Huluban, col. dr. Aurelian-Emil Ranetti, comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, Alexandru Vlad Ciurea şi prof. dr Alexandru Vlad Ciurea, şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni".

Scurt istoric al Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei

Pe 21 august 1862, printr-un Înalt decret domnesc, au fost înfiinţate Corpul ofiţerilor sanitari ai armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Astfel, s-a constituit organismul specializat pentru asigurarea păstrării sănătăţii efectivelor armatei române.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi calităţile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior din ţara noastră), inspector al adminstraţiei centrale sanitare şi efor al spitalelor.

Elaborarea "Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor" şi a "Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată", precum şi promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a "Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei" a creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, condus de o direcţie specializată existentă în cadrul Ministerului de Război.

Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală pe plan intern şi internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor