Medici din Italia, Marea Britanie şi SUA raportează un sindrom ciudat la copii. Ar putea fi legat de virusul Wuhan

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

  • Afecţiunea, observată în SUA, Marea Britanie şi Spania, are mai multe simptome, inclusiv febră, erupţii cutanate, glande umflate şi inflamaţii cardiace.
  • Oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă sindromul este legat de Covid-19, boala generată de virusul Wuhan, pe fondul preocupărilor că virusul poate prezenta un risc mai mare pentru copii decât s-a crezut iniţial.

Medicii din nordul Italiei, una dintre zonele cele mai afectate de focarul virusului Wuhan, şi din Franţa au raportat cazuri de sindrom inflamator rar la copii mici, care pare similar cu cel raportat în Statele Unite, Marea Britanie şi Spania, potrivit unui raport al The Lancet.

Afecţiunea - „Sindromul inflamator pediatric multi-sistem potenţial asociat cu Covid-19” - prezintă simptome cu şoc toxic şi boala Kawasaki, inclusiv febră, erupţii cutanate, inflamarea glandelor şi, în cazuri severe, inflamaţii cardiace.

Cazurile au generat temeri că boala Covid-19, cauzată de virusul Wuhan, ar putea prezenta un risc mai mare pentru copii decât s-a crezut până acum. Până în prezent, boala a avut cel mai mare impact asupra persoanelor în vârstă şi a celor cu afecţiuni cronice de sănătate.

Duminică, agenţii de sănătate publică din New York au afirmat că investighează până la 85 de cazuri de copii cu acest sindrom. Până în prezent, trei dintre copii, care au avut rezultat pozitiv la virusul Wuhan, au murit, iar alte două decese sunt în curs de examinare, a spus guvernatorul Andrew Cuomo.

La Bergamo, Italia, în perioada 18 februarie - 20 aprilie, la Spitalul Papa Giovanni XXIII au fost internaţi zece copii cu sindrom, inclusiv opt care aveau anticorpi pentru virusul Wuhan.

În ultimii cinci ani, medicii au diagnosticat în total doar 19 copii cu boala Kawasaki, potrivit raportului publicat de The Lancet, miercuri.

Spre deosebire de copiii cu boala Kawasaki, cei observaţi în timpul pandemiei erau mai în vârstă şi mai grav bolnavi, 60 la sută suferind complicaţii cardiace, iar jumătate cu semne de sindrom de şoc toxic.

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să stabilească dacă sindromul este legat de COVID-19, deoarece nu toţi copiii cu sindrom au avut rezultat pozitiv la testele pentru virus Wuhan.

Unii cercetători au sugerat că familia virusului Wuhan poate declanşa boala Kawasaki.

„Simptomele la copii sunt diferite de cele ale adulţilor cu Covid-19, unde boala este mai mult o afecţiune respiratorie”, a declarat dr. George Ofori-Amanfo, şeful diviziei de îngrijire critică pediatrică de la Spitalul de Copii Mount Sinai Kravis, New York.

Copiii cu rar întâlnitul sindrom inflamator prezintă adesea dureri abdominale severe şi vomă, care progresează până la şoc, susţine Ofori-Amanfo, citat de Reuters. El a mai spus că niciunul dintre copiii pe care i-a văzut recent cu acest sindrom nu avea vreo boală subiacentă, dar toţi prezentau anticorpi pentru virusul Wuhan.