Medicament spaniol care vindecă răni ce nu se închid niciodată

Medicii spanioli demonstrează pentru prima dată eficacitatea unui medicament cu celule stem pentru a repara fistule cauzate de boala Crohn.
Boala Crohn, cunoscută şi sub numele de sindromul Crohn sau enterită regională, este un tip de boală inflamatorie intestinală (BII) ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus.
Boala Crohn, cunoscută şi sub numele de sindromul Crohn sau enterită regională, este un tip de boală inflamatorie intestinală (BII) ce poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus. (webmd.com)

Un medicament cu celule stem prelevate din grăsime descoperit de cercetătorii spanioli funcţionează pentru repararea ţesuturilor. Pentru prima dată, un medicament s-a dovedit a fi eficient în repararea ţesuturilor, în mod specific fistule generate de boala Crohn (enterită regională).

Nu există medicaţie sau intervenţii chirurgicale care să vindece boala Crohn. Opţiunile de tratament ajută la ameliorarea simptomelor, menţin atenuarea lor şi previn recidivarea. La cei diagnosticaţi din timp, un corticosteroid poate fi folosit o scurtă perioadă de timp pentru a îmbunătăţi rapid starea bolii, alături de un alt medicament precum metotrexat sau tiopurina, folosite pentru a preveni recidiva. Una din cinci persoane care au contractat boala este internată în spital în fiecare an, iar jumătate dintre cei ce prezintă afecţiunea vor avea nevoie de intervenţii chirurgicale la un moment dat. Deşi chirurgia ar trebui să fie folosită cât mai puţin posibil, ea este necesară pentru a se rezolva anumite probleme precum abcesele, unele obstrucţii intestinale şi cancere.

Alternativa la o intervenţie chirurgicală, propusă de către medicii spanioli, este injectarea unui medicament cu celule stem prelevate din grăsime, capabile să repare şi să închidă fistula. Pentru jumătate dintre pacienţii trataţi a fost nevoie doar de o singură doză pentru a realiza vindecarea completă, în conformitate cu studiul publicat în prestigioasa revistă medicală "The Lancet" relatat de situl web abc.com

Publicaţia prezintă rezultatele unui studiu internaţional coordonat de Spitalul Clinic din Barcelona şi Fundaţia Jimenez Diaz din Madrid şi a implicat 49 de centre medicale din Europa şi Israel.

60% dintre pacienţi au răspuns la tratament şi la 50% fistulele s-au închis complet. "În cazul pacienţilor la care nu a funcţionat prima doză, ne gândim la a doua sau poate la a treia doză pentru a obţine rezultate la toţi pacienţii", spune Damian Garcia Olmo, şeful Chirurgiei Fundaţiei Jimenez Diaz şi unul dintre principalii autori ai cercetării.

Paisprezece ani de cercetare

Rezultatele bune ale acestui studiu sunt finalul fericit al unei istorii lungi, care a început în urmă cu paisprezece ani la Universitatea Autonomă din Madrid şi în Spitalul La Paz, Garcia Olmo fiind unul dintre protagonişti. Un grup de cercetători au pus la punct tehnologia necesară pentru a trata pentru prima dată cu celule stem un pacient cu boala lui Crohn, în care toate tratamentele convenţionale nu au reuşit.

În acel moment nu exista medicamentul, iar celulele se obţineau cu grăsimea pacientului. Rezultatele bune ale acestui caz sunt o dovadă a conceptului de a lansa mai multe studii clinice naţionale şi internaţionale, cum ar fi cel care tocmai a fost publicat.

Acest prim caz a fost, de asemenea, primul pas în dezvoltarea unui medicament care accelera procesul şi a permis obţinerea unui tratament gata făcut, fără extragerea şi cultivarea celulelor din fiecare pacient.

Noul medicament cu celule stem ar putea fi prezent în farmaciile spitalelor de anul viitor.

Ca în toate studiile clinice, jumătate din pacienţi au primit medicamentul cu substanţa activă, iar restul un placebo. "Sunt mulţumit de rezultatul investigaţiei noastre. Dar acum aştept cu nerăbdare să vindecăm mai mulţi pacienţi şi să le îmbunătăţim calitatea vieţii. Boala Crohn provoacă multă suferinţă şi eu am suferit alături de pacienţii care nu au primit niciun tratament în timpul studiilor clinice", a explicat Damian Garcia Olmo.

Medicamentul lucrează contrar tratamentului clasic prin intervenţie chirurgicală. Pacienţii care au fost implicaţi în intervenţie chirurgicală pentru a coase şi închide fistula ies vindecaţi după aceasta, dar, la o săptămână rana începe să se deschidă şi fistula apare din nou. Cu medicamentul, pacienţii au nevoie de o săptămână pentru ca fistula să se închidă şi se menţine pentru cel puţin şase luni după reparaţie (aceasta este durata studiului).