Mazăre cere rejudecarea procesului care i-a adus 9 ani de închisoare. Motivul, de neimaginat

Radu Mazăre
Radu Mazăre (Euronews)

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre cere rejudecarea dosarului "Retrocedărilor de pe litoral", în care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la 9 ani de închisoare, invocând faptul că procesul s-a judecat în lipsa lui. Şi, într-adevăr, aşa este, numai că Mazăre nu era plecat în delegaţie sau în interes profesional, ci fugise din ţară tocmai pentru a scăpa de mâna lungă a legii.

Potrivit ziare.com, cererea lui Radu Mazăre a fost depusă pe 18 iunie 2019 la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut primul termen de judecată pe 6 septembrie. Cazul a fost amânat pe 10 octombrie.

Motivele procesului

Radu Mazăre susţine, în cererea sa, că el a plecat din România în decembrie 2017, moment în care Curtea de Apel Bucureşti încă nu motivase condamnarea dată în faza de fond a procesului: 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ulterior, dosarul său a ajuns la Înalta Curte (pe 14 august 2018), iar decizia definitivă, prin care a fost condamnat la 9 ani de închisoare, a venit pe 8 ianuarie 2019.

Or, fostul primar spune că el a solicitat azil politic în Madagascar de cum a ajuns acolo, iar pe 27 decembrie 2017 a primit calitatea de rezident şi cea de solicitant de azil.

"Statutul meu de rezident în Republica Madagascar, precum şi statutul meu de solicitant de azil - pe temei de discriminare politică şi pe motiv de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului în materia dreptului la un proces echitabil - au reprezentat motive temeinice pentru care subsemnatul nu am putut fi prezent la judecarea în faza apelului a dosarului 6536/2/2008 şi motiv pentru care judecata apelului s-a desfăşurat în lipsa mea", explică Radu Mazăre în cererea de chemare în judecată.

Fostul primar spune că a fost condamnat în lipsă, fără a se administra probe noi şi fără a fi audiat în acest caz, "mai ales în ceea ce priveşte infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat [pentru care] eram achitat în prima instanţă de Curtea de Apel Bucureşti.

"Mi s-a încălcat statutul de azilant".

Articolul integral poate fi citit aici.