Matematicianul Grigori Perelman refuza un premiu de 1 milion de dolari

Grigory Perelman (www.liveinternet.ru)
Yi Yang
09.07.2010

Matematicianul rus Grigori Perelman a refuzat oficial premiul de 1 milion de dolari ce i-a fost inmanat de catre Institutul Clay pentru Matematica (CIM), conform website-ul institutului. Perelman a castigat premiul pentru ca a dovedit “conjectura lui Poincaré”, una dintre cele mai grele si cele mai renumite probleme matematice ale secolului.

Perelman a respins in intregime premiul, a raportat agentia de presa Vocea Rusiei, datorita deciziilor “nedrepte” luate de comunitatea matematicii. Perelman a considerat ca Richard Hamilton, un matematician american care a adus mari contributii la crearea ecuatiei de flux Ricci, merita acelasi premiu si onoruri ca si el. Ecuatia de flux Ricci a format “esenta metodei de demonstrare a lui Perelman”, sustine CMI. Lipsa de consideratie a CMI pentru Hamilton l-a determinat pe Perelman sa renunte la premiu.

Conform unui comunicat de presa al CMI, “conjectura lui Poincaré” a fost una dintre cele sapte probleme de tip Millenium Prize emise de institut in urma cu 10 ani. Problema, in termeni simpli, consta in a dovedi daca o forma tridimensionala care satisface “testul conexiunii simple” — i. e. toate buclele trasate pe o suprafata pot fi intinse si deplasate pe acea suprafata pana cand se intorc la pozitia lor originara — este echivalenta ca forma cu o sfera tridimensionala. Problema a fost ridicata prima data de matematicianul francez Henri Poincaré in 1904.

De-a lungul secolului, multi matematicieni geniali au incercat sa rezolve aceasta problema extrem de complexa, dar putini s-au apropiat de raspuns. Comunitatea matematicii a fost surprinsa cand Perelman si-a postat solutia pe Internet pe website-ul www. ArXiv. org in 2003. A durat cativa ani inainte ca alti matematicieni sa dovedeasca ca teoria sa este corecta. Realizarea lui Perelman a fost un progres in domeniul matematicii. James Carlson, presedintele CMI, a declarat in cadrul unei conferinte de presa in luna martie, cand a fost anuntat pentru prima data premiul, ca “conjectura lui Poincaré” demonstrata de Grigori Perelman ofera o solutie pentru o cautare lunga de un secol. Este un progres major in istoria matematicii care va fi tinut minte mult timp.”

Chiar si asa, Perelman considera ca eforturile sale sunt egale cu eforturile matematicienilor care au pavat drumul inaintea lui. El nu a participat la evenimentul de sarbatorire care a avut loc la Paris in 8-9 iunie. Ulterior, el a informat CMI in legatura cu decizia sa de a respinge premiul in bani.

Conform unei notificari pe website-ul CMI, banii vor fi folositi in beneficiul matematicienilor si in toamna anului 2010 va avea loc un anunt oficial cu privire la utilizarea banilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor