Mass media chineză de stat tace în privinţa viziunilor premierului Li despre Hong Kong



Premierul chinez Li Keqiang ia cuvântul la o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel în timpul unor consultaţii guvernamentale germano-chineze, 10 octombrie, în Berlin.
Premierul chinez Li Keqiang ia cuvântul la o conferinţă de presă alături de cancelarul german Angela Merkel în timpul unor consultaţii guvernamentale germano-chineze, 10 octombrie, în Berlin. (Adam Berry/Getty Images)

În timpul unei vizite de 3 zile în Germania, premierul chinez Li Keqiang a făcut o declaraţie semnificativă cu privire la situaţia politică din Hong Kong. Însă opiniile sale nu au fost considerate potrivite pentru a fi raportate de mass media chineză de stat.

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă din Berlin, în 10 octombrie, despre Revoluţia Umbrelelor din Hong Kong, Li a spus că autorităţile chineze nu şi-au schimbat poziţia cu privire la politica “o ţară, două sisteme.”

În plus, Li a afirmat că el crede că oamenii din Hong Kong au înţelepciune şi că guvernul de acolo are abilitatea de a menţine prosperitatea şi de a asigura securitatea Hong Kong-ului.

În China continentală, Xinhua News, Cotidianul Poporului şi CCTV, principalele organe de presă ale Partidului Comunist Chinez (PCC) nu au considerat că este necesară raportarea viziunii premierului Li cu privire la politica “un stat, două sisteme” care guvernează relaţiile Chinei cu Regiunea Specială Administrativă a Hong Kong-ului.

Website-ul în limba engleză al CCTV, care vizează publicul din afara Chinei, a raportat remarcile premierului Li, care au legătură cu un subiect aflat în centrul controversei ce tulbură acum Hong Kong-ul. În 10 iunie, Biroul Informaţional chinez de Stat a emis o “Carte Albă” care de fapt a interpretat politica “un stat, două sisteme” ca fiind inexistentă.

Politica unui stat cu două sisteme a garantat că Hong Kong-ul, pe o perioadă de 50 de ani după ce a fost înapoiat Chinei de către Anglia în 1997, va avea un grad ridicat de autonomie, existenţa unui sistem economic capitalist, un sector juridic independent şi protejarea libertăţilor individuale.

Cartea Albă a declarat că Beijingul ar putea modifica aranjamentele din interiorul Hong Kong-ului în orice manieră ar considera potrivit. Documentul a stabilit, de asemenea, că Beijingul ar putea rescrie după dorinţă Legea Fundamentală a Hong Kong-ului – Constituţia.

Documentul a alarmat cetăţenii Hong Kong-ului – aproximativ 500.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru un marş pro-democraţie în 1 iulie – şi a subminat baza legală pentru desfăşurarea unui vot universal în Hong Kong.

Viziunea mass mediei chineze de stat

Organele de presă ale PCC au lăudat Cartea Albă.

“Cartea Albă este un document foarte important şi cu o mare semnificaţie istorică şi modernă”, a raportat Cotidianul Poporului în 26 iunie, după un seminar pe această temă.

“Documentul în sine este un rezumat şi o interpretare a lecţiilor învăţate înainte şi a experienţelor câştigate acum. El serveşte ca ghid şi referinţă pentru viitor”, a adăugat Cotidianul Poporului.

În 7 iulie, Xinhua News a citat-o pe Maria Tam, membră a comitetului Legii Fundamentale şi deputată din partea Hong Kong în Congresul Naţional al Poporului, care a afirmat: “Documentul are scopul de a clarifica orice confuzie pe care oamenii din Hong Kong ar putea-o avea asupra politicii “o ţară, două sisteme”. Oamenii ar trebui să folosească Cartea Albă ca o fundaţie, în timp ce respectă Legea Fundamentală, pentru a desfăşura alegeri generale în vederea alegerii unui şef executiv şi a unor legiuitori în Hong Kong.”

În 8 august, CCTV a raportat că Lau Siu-kai, vicepreşedinte al Asociaţiei Chineze pentru Studii în Hong Kong şi Macao, a ţinut un discurs în Hong Kong cu privire la conţinutul Cărţii Albe şi a modului în care acest document a pavat drumul către o democraţie unică în Hong Kong.

Critici reduse la tăcere?

Pe 17 iunie, la o săptămână după emiterea Cărţii Albe, în timpul unei vizite a premierului Li Keqiang în Regatul Unit, China şi Anglia au emis o Declaraţie Comună care susţinea că respectarea principiului “o ţară, două sisteme”, menţinerea Legii Fundamentale a Hong Kong-ului şi promovarea prosperităţii şi stabilităţii sale sunt în concordanţă cu interesele mutuale ale ambelor părţi.

În ceea ce priveşte remarcile sale din Germania, premierul Li nu a comentat direct asupra Cărţii Albe dar mesajul său a fost înţeles în mare parte ca o critică la adresa documentului.

Liderul PCC, Xi Jinping, a declarat la sfârşitul lunii septembrie în cadrul unei întâlniri cu o delegaţie de magnaţi din Hong Kong, că autorităţile chineze vor adera ferm la politica “o ţară, două sisteme.”

În China, atât CCTV cât şi Cotidianul Poporului au fost recent ţinte ale unei campanii anti-corupţie condusă de Xi Jinping. Această campanie a fost deseori folosită ca o unealtă pentru înlăturarea oponenţilor lui Xi sub masca eliminării corupţiei.