Masacru într-o moschee din Nigeria, 44 de morţi şi 26 de răniţi

Nigeria: Muniţii confiscate, de forţele nigeriene, grupului islamist integralist Boko Haram (Quentin Leboucher / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.08.2013

Insurgenţi înarmaţi au intrat în zorii zilei de duminică într-o moschee din Kondunga, nord-estul Nigeriei, şi au deschis focul asupra musulmanilor strânşi la slujba de dimineaţă, omorând 44 dintre ei şi rănind alţi 26, raportează surse guvernamentale nigeriene.

Atacul nu a fost revendicat de niciun grup, însă poliţia crede că ar putea fi opera mişcării islamice fundamentaliste Boko Haram, foarte activă în regiune şi care, în trecut, s-au făcut vinovată de numeroase masacre asupra creştinilor, relatează marţi Rai Giornale Radio.

Nigeria Daily Post raportează că alte 12 persoane au fost ucise în satul Ngom, aproape de Maiduguri, capitala statului Borno, pe teritoriul căreia se află, de asemenea, şi Kondunga, teatrul masacrului de la moschee. În luna mai, Nigeria a declarat tare de urgenţă în nord estul ţării, iar armata conduce o ofensivă majoră de a pune capăt insurecţiei Boko Haram. Grupul terorist doreşte să răstoarne guvernul nigerian şi să creeze un stat islamic în nordul ţării.

Potrivit martorilor citaţi de Washington Post, insurgenţii, îmbrăcaţi în uniforme militare - furate în timpul unui alt asalt asupra unei baze a armatei nigeriene- au intrat în moschee şi au au început să tragă cu arme automate împotriva zecilor de persoane care se aflau înăuntru.

Din anul 2009, Boko Haram - grup jihadist înfiinţat în anul 2001 cu scopul de a îi alunga pe creştini din nordul Nigeriei, unde musulmanii sunt majoritari şi de a instaura un regim bazat pe aplicarea strictă a legii Sharia - a ucis mii de oameni în partea de nord a ţării .

Luni, într-un videoclip prezentat de France Presse, liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, despre care se credea că a fost ucis în timpul masivei ofensive militare lansate de guvernul de la Abuja împotriva grupării islamiste - a revendicat responsabilitatea pentru sângeroasele atacuri ce au avut loc recent împotriva forţele de securitate din Nigeria de nord-est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor