Martha's Vineyard: luxul la care renunţă Obama

Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.07.2012

Selecta insulă Martha's Vineyard nu va mai fi reşedinţa de vară a preşedintelui SUA, Barack Obama, care anul acesta mizează pe realegerea sa. Casa Albă a anunţat săptămână trecută că familia prezidenţială nu îşi va petrece cum obişnuia vacanţa de vară într-unul din locurile cele mai scumpe din ţară. În vilele de lux ale insulei au stat foşti preşedinţi şi celebrităţi precum Bill Clinton şi Spike Lee, notează marţi ziarul ABC.

Primii preşedinţi găzduiţi de această insulă cu ape reci a fost John Adams, în 1760, când Statele Unite făceau încă parte din Cele 13 colonii britanice şi Oak Bluffs, în 1874. Familia Clinton s-au bucurat de acest privilegiu în anii 90 şi, mai ales, clanul Kennedy. Insula a fost martoră la două tragedii, din lungul şir care au lovit această familie: accidentul de maşină al lui Ted Kennedy din Chappaquiddick, în 1969 şi prăbuşirea avionetei pilotate de John Fitzgerald Kennedy Jr., în care au murit fiului ilustrului preşedinte asasinat, soţia şi sora acesteia, în 1999.

Insula situată pe coasta statului Massachusetts, în comitatul Duke, nu este un loc accesibil pentru orice buzunar. Potrivit unui studiu realizat de Comisia din Martha's Vineyard - care guvernează insula - publicat de ziarul local Vineyard Gazette, costul de viaţă depăşeşte aici cu 60% media naţională, iar preţurile la locuinţe sunt mai mari cu 96%. Prin refuzul său de a veni aici în vacanţă, Obama renunţă la avantajele unui ranch de 11 hectare pe care din 2009 îl închiriază pe insulă, aşa-numitul 'Blue Heron Farm' (Granja La Garza Azul) la preţul de 50.000 dolari pe săptămână.

Ranch-ul construit în Chilmark, în cea mai bună zonă din Martha's Vineyard, cuprinde cinci case cu terenurile lor aferente, plus un teren de tenis, pe care preşedintele îl foloseşte pentru a juca baschet, sportul său preferat, o zonă de călărie, acces la plajă privată şi o cârciumă bine aprovizionată. Ranch-ul, care este înconjurat de păduri, are propriul teren de golf. Totuşi Obama preferă să practice acest sport la selectul Mink Meadows Golf Club, unde jucătorii se pot bucura de priveliştele superbe ale Vineyard Sound, strâmtoarea care separă Martha's Vineyard de insula Elizabeth.

Nu se va mai putea bucura preşedintele nici de delicioasele preparate 'lobster rolls' (din homarul tipic din New England) servite în restaurantele elegante, nici să viziteze librăria 'Bunch of Grapes' şi nici să se plimbe pe faleza farului Edgartown, care datează din 1828. Martha's Vineyard, cunoscută drept 'Riviera Neagră' pentru că în prima jumătate a secolului XX era singurul loc unde afro-americanii din clasa mijlocie îşi puteau cumpăra case de vacanţă, este şi un loc de odihnă pentru celebrităţi ale filmului sau ale muzicii precum Meg Ryan, Spike Lee sau Lady Gaga.

Argumentele primei familii a ţării de a nu veni aici vara aceasta sunt evidente: într-o ţară cu o rată a şomajului prea mare pentru standardele americane, de 8,2% şi o situaţie economică deloc strălucită, Obama trebuie să dea un exemplu. Cu atât mai mult dacă vrea să-şi păstreze fotoliul prezidenţial, la alegerile din noiembrie anul acesta, care nu vin într-un moment prea bun pentru preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor