Marian Muhuleţ: „Securitatea votului la distanţă nu poate fi asigurată” (video)

MArian Muhuleţ
MArian Muhuleţ (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
08.07.2015
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

„Votul prin corespondenţă sau prin Internet nu asigură securitatea acestuia. Dacă nu votezi în cabină, nu este securizat votul şi nu cred că suntem pregătiţi pentru asta. Cred că soluţia este informatizarea secţiilor de votare, cu laptopuri şi tablete cu lista electorală, care să fie interconectată la o bază de date centrală. Astfel sistemul electronic va împiedica o persoană să voteze de două ori”, a declarat fostul vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, în cadrul dezbaterii „Vot la distanţă? Da, dar nu oricum”, organizată de Campania Politică fără Bariere. Şi alţi participanţi la dezbatere au avertizat asupra lipsei de securitate şi monitorizare a votului prin Internet sau prin corespondenţă.

„Ne dorim informatizarea secţiilor de votare. Să beneficiam de prezenţa unui laptop în care avem încărcată lista aferentă secţiei de votare. Un operator de calculator ne va prelua datele de pe cartea de identitate, ne va bifa ca prezent, apoi preşedintele te trece pe listă. Sistemul electronic va da mesajul dacă se mai încearcă să voteze a doua oară sau dacă se va prezenta la o secţie de votare unde nu este arondat”, a explicat Marian Muhuleţ. În opinia sa, „dacă nu votezi în cabină, nu este securizat votul şi nu cred că suntem pregătiţi pentru asta”.

Expertul a avertizat că şi în Marea Britanie, ţara cu cea mai puternică tradiţie în materie de vot prin corespondenţă, mulţi cetăţeni şi-au vândut votul pe bani şi este „posibil să se întâmple şi la noi asta şi să conteze dacă avem o diferenţă mică între doi candidaţi aşa cum a fost în 2009 la alegerile prezidenţiale”. În plus, Muhuleţ a subliniat că la un astfel de scrutin în turul doi vor apărea probleme privind receptarea de către alegători şi trimiterea plicurilor cu buletinul de vot în intervalul de două săptămâni.

Deziderate politice

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, Mihai Voicu în schimb a susţinut că introducerea votului la distanţă este foarte necesară pentru România. El a pledat pentru votul prin corespondenţă, care „necesită preînregistrarea alegătorilor şi este deci un vot anticipat, care se exercită înaintea zilei votării”.

Deputatul liberal consideră că pentru a preveni fraudele „este nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere sub sancţiunea legii, cum că alegătorul a votat singur, neinfluenţat, care să acţioneze ca o barieră psihologică suplimentară”. Voicu a reamintit că PNL a depus un proiect de lege pentru introducerea votului prin corespondenţă şi a sugerat că „dezbaterea pe această temă este împiedicată de lipsa de voinţă politică (a PSD şi a aliaţilor ei n.r) Această lege are adversari puternici”.

„Sper ca măcar la alegerile parlamentare din 2016 să avem vot prin corespondenţă. Din păcate am pierdut deja trenul pentru a introduce acest sistem la alegerile locale. Trebuie să ne asigurăm că votul prin corespondenţă asigură returnarea la timp a plicurilor, este gratuit, pentru a nu încălca egalitatea prevăzută în Constituţie, şi asigură votul tuturor”, a concluzionat vicepreşedintele PNL.

”Sper ca măcar la alegerile parlamentare din 2016 să avem vot prin corespondenţă. Din păcate am pierdut deja trenul pentru a introduce acest sistem la alegerile locale” - Mihai Voicu, PNL

Referitor la dificultăţile logistice legate de turul doi, Voicu pledează pentru ca „în turul doi al alegerilor prezidenţiale să fie utilizat tot buletinul de vot de la turul 1, restul de candidaţi fiind consideraţi opţiuni nule”.

Riscuri şi întrebări

La rândul său, Matei Vasile de la Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), a susţinut că ţinând cont de tehnologiile din prezent, votul prin Internet nu poate fi sigur şi are o problemă mare de lipsă de observabilitate. „În sistemul electronic, observatorii ar fi nişte specialişti IT care ar trebui să auditeze procesul. Va fi greu să găseşti suficiente persoane care să auditeze codurile. În plus, sunt părţi care pot fi auditate şi părţi care nu pot fi verificate, în cazul cărora trebuie să ai încredere în funcţionarea sistemului”, a explicat informaticianul avertizând că secretul votului nu va fi garantat în cazul introducerii votului prin Internet.

Pe aceeaşi linie, Maria Krause, expert în probleme electorale afiliat EFOR, a arătat că discuţiile despre introducerea votului la distanţă au fost superficiale, deoarece nu s-au discutat aspecte esenţiale precum modul în care va fi observat votul prin corespondenţă. „O să existe un Birou Electoral pentru votul prin corespondenţă? Cum o să se observe votul prin corespondenţă. În România, observatorii au dreptul să se ducă la secţia de votare numai cu acreditare, nu în virtutea calităţii de cetăţean ca în alte state. În Germania de exemplu oricine poate observa alegerile. Interesul nostru este ca şi la noi şedinţele Birourilor Electorale să fie publice”, a concluzionat experta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor