Marea Moartă, plină de doline (video)

Slaba gestionare a resurselor de apă determină retragerea apelor Mării Moarte la o rată de un metru pe an.
Dolină în Marea Moartă
Dolină în Marea Moartă (Willson44691 / WP)

Marea Moartă, un ecosistem unic din lume, pierde teren de cel puţin 100 de ani. Acest declin s-a accelerat în ultimele decenii, până la rata actuală de un metru pe an. Problema este rezultatul deficitului de apă din zonă şi a unui climat din ce în ce mai arid ca urmare a schimbărilor climatice. Singura apă curgătoare care o alimentează este râul Iordan, care este graniţa naturală dintre Israel şi Iordania, apoi între Cisiordania şi Iordania, iar iarna, în anotimpul ploios, o parte din şuvoaiele de apă care se adună din deşertul înconjurător se scurg tot aici.

Dar, în prezent, afluenţii naturali ai Mării Moarte sunt deviaţi în scopuri agricole şi pentru a obţine apa potabilă necesară unei populaţii în creştere. În plus, apa este pompată şi pentru a menţine piscinele care stau în jurul hotelurilor, care atrag turişti din întreaga lume.

Retragerea apei lasă în urmă o imagine devastatoare, sub formă de doline

Pe măsură ce Marea Moartă se retrage, lasă în urmă o imagine devastatoare, sub forma unor găuri uriaşe. "Când scade nivelul mării, rămâne expus un strat mare de sare. Când plouă, precipitaţiile de apă dulce dizolvă aceste săruri şi vine o vreme când solul se prăbuşeşte, creând gropi de până la 100 metri în diametru şi 50 metri adâncime”, a explicat cercetătorul Daniel Garcia-Castellanos de la Institutul de Ştiinţe ale Pământului "Jaume Almera" din Barcelona (Spania).

Garcia-Castellanos a vizitat recent zona Mării Moarte în cadrul unei întâlniri organizate de European Cooperation in Science & Technology (COST Action). „Am fost aici în urmă cu 18 ani şi acolo unde de obicei exista plaja unui hotel acum sunt doline cauzate de o scădere a nivelului mării de 20 de metri“, explică el. Se estimează că există 6.500 de doline, locuri în care înainte exista apă. Dolinele se formează la o rată de aproximativ una pe zi şi nu există nicio modalitate de a anticipa când şi cum va apărea una nouă.

Problema are o soluţie dificilă. "Ar fi necesar să restabilim fluxul de apă către mare, ceea ce este complicat", avertizează omul de ştiinţă. Dar există întotdeauna cei care văd paharul pe jumătate plin.

Eli Raz, geolog şi consultant de mediu care studiază aceste doline de 17 ani, a propus organizarea de excursii în zonă pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la criza din Marea Moartă, conform celor relatate de BBC. Eli Raz consideră că pot fi învăţate lecţii pozitive şi propune, de asemenea, obţinerea unui beneficiu economic pentru zonă.

Zona devastată are o mare atracţie turistică. Eli Raz o descrie ca fiind o frumuseţe "minunată". Cu toate acestea, omul de ştiinţă avertizează că sunt necesare zone sigure, amenajate special pentru efectuarea vizitelor ghidate. Ar fi o modalitate de a arăta lumii ce se întâmplă şi ar reactiva turismul în zonă. În ultimii ani, două dintre cele mai populare plaje din zonă au fost desfiinţate, iar staţiunea Mineral Beach a fost închisă din cauza secării mării şi a dolinelor, informează BBC.

Salinitatea apei Mării Moarte a ajuns în 2011 la 34,2%, acesta fiind unul dintre cele mai sărate corpuri de apă din lume, de 9,6 ori mai sărat decât oceanul planetar, deoarece această mare - care este de fapt un lac - nu are ieşire. Apele sale sunt incompatibile cu practic toate formele de viaţă şi găzduiesc doar câteva microorganisme capabile să supravieţuiască în medii saline. Are o lungime de aproximativ 80 km şi o lăţime maximă de aproximativ 16 km.

Alte recorduri: este corpul de apă cu cea mai mare concentraţie de brom din lume şi lacul hipersalin cel mai adânc de pe pământ (306 metri).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură