Poroşenko semnează o lege care permite străinilor să se înroleze în armata ucraineană

Conform unei noi legi adoptate de Parlamentul ucrainean şi semnată de preşedintele Poroşenko, luptătorii străini se vor putea încadra în forţele militare ale Ucrainei.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Legislaţia care a fost adoptată de Parlamentul din Kiev în 6 octombrie permite străinilor să se încadreze în mod legal şi pe baza unui contract în Forţele Armate Ucrainene şi în alte formaţiuni militare.

O declaraţie din partea biroului preşedintelui ucrainean a susţinut că legea “va mări capacitatea de luptă a forţelor militare ale Ucrainei” prin primirea “mai multor unităţi capabile de luptă, experimentate şi motivate, formate dintr-un număr total de aproximativ 1.000 de soldaţi.”

Biroul lui Poroşenko a mai declarat că noua lege va ajuta la “reducerea nevoii de a recruta cetăţeni ucraineni” pentru lupta purtată în estul Ucrainei împotriva rebelilor separatişti susţinuţi de Rusia, conform RFE/RL.

Regiunile estice ale Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbas, au fost puternic afectate de luptele dintre armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi care au izbucnit în aprilie 2014, când Kievul a lansat operaţiuni militare pentru a pune capăt operaţiunilor separatiste din regiune.

Luptele sporadice şi neînţelegerile aparent ireconciliabile generate de viitorul statut al regiunilor ucrainene pro-Rusia în cadrul unei Ucraine unite înseamnă că procesul de pace, care ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, va fi extins până în 2016.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova că susţine cu soldaţi şi arme criza din estul Ucrainei. Rusia a negat acuzaţiile şi a declarat că susţine populaţia de etnie rusă care locuieşte în zonă, împotrivă unei suprimări continue a drepturilor lor de către guvernul din Kiev.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Rusiei datorită implicării sale în conflictul din Ucraina, fiind urmată de UE în iulie 2014. Aceste sancţiuni, împreună cu scăderea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au lovit puternic economia Rusiei, împingând-o spre recesiune.

Conflictul separatist din estul Ucrainei a luat până acum vieţile a peste 8.000 de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe