Marea Britanie: Imigranţii nu vor primi ajutoare dacă nu îşi găsesc de lucru în şase luni, a anunţat premierul

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (PAUL ROGERS / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
25.03.2013

Într-un articol publicat luni în cotidianul "The Sun", premierul David Cameron a precizat că va susţine un discurs în care va anunţa, printre altele, că imigranţii vor pierde ajutoarele sociale dacă nu-şi găsesc de lucru în şase luni.

Premierul britanic a mai afirmat că măsurile vizează ca "oricine vine aici să plătească şi să ofere ceva înapoi", apreciind că Marea Britanie este percepută ca având o "abordare blândă" în acest sens, din cauza laburiştilor.

Nu există nicio limită în prezent cu privire la perioada în care imigranţii din UE pot solicita ajutor de şomaj în timp ce caută un loc de muncă.

"S-au spus multe despre bulgari şi români ce vor veni anul viitor" în Marea Britanie, scrie Cameron. "Noi beneficiem de pe urma aderării unor noi ţări la UE: ei vor cumpăra mai multe lucruri de la noi şi vor fi create noi locuri de muncă. Dar, ca Guvern, trebuie să ne asigurăm că oamenii vin aici din motivele corecte", a mai afirmat premierul.

În 2014, restricţiile impuse bulgarilor şi românilor în Marea Britanie urmează să fie anulate, context în care Guvernul estimează că vor imigra aproximativ 13.000 de persoane, conform BBC.

Cele două ţări au aderat la UE în 2007, însă au fost supuse unor "aranjamente tranzitorii" care nu permit accesul cetăţenilor lor pe piaţa britanică a muncii.

Pe de altă parte, premierul Cameron a anunţat introducerea unor schimbări în domeniul sănătăţii.

"În prezent, migranţii din UE pot primi tratament gratuit prin NHS (Sistemul Naţional britanic de Sănătate). Potrivit planurilor noastre, dacă ne utilizezi spitalele, dar nu ne plăteşti taxe, vom merge să încasăm costurile în ţara ta de origine", a precizat premierul.

Presa britanică anunţase duminică şi impunerea unor restricţii imigranţilor care doresc locuinţe sociale, în sensul că ei nu vor fi introduşi pe listele de aşteptare ale consiliilor din Anglia pentru o perioadă de cel puţin doi ani, în funcţie de introducerea unor criterii de rezidenţă de către consiliile locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor