Navalni, întemniţat 15 zile pentru că a promovat un miting al opoziţiei


Alexei Navalni iese încătuşt dintr-un tribunal din Moscova după ce a primit 15 zile de închisoare pentru promovarea unui miting ilegal, 19 februarie 2015.
Alexei Navalni iese încătuşt dintr-un tribunal din Moscova după ce a primit 15 zile de închisoare pentru promovarea unui miting ilegal, 19 februarie 2015. (Captură Foto)

Un tribunal din Moscova l-a întemniţat joi pe proeminentul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalni pentru 15 zile deoarece a încălcat o lege care restricţionează demonstraţiile, interzicându-i astfel să participe la un miting plănuit pentru 1 martie.

Cu două zile mai devreme, un alt tribunal a ridicat arestul la domiciliu al lui Navalni şi a menţinut o sentinţă de 3 ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru liderul opoziţiei într-un dosar în care acesta şi fratele său au fost acuzaţi de fraudă. Însă Navalni a declarat că întregul caz şi procesul care a urmat au fost motivate politic, informează Moscow Times.

Navalni a părăsit tribunalul joi seara, fiind încătuşat şi urcat într-o maşină a poliţiei. El a făcut apel la susţinătorii săi să se prezinte la mitingul organizat împotriva politicilor preşedintelui Vladimir Putin.

“Pentru a uşura criza economică şi politică trebuie să presăm autorităţile. Haideţi să mergem la mitingul anti-criză”, a declarat el într-un material video postat pe contul său de Twitter.

Tribunalul a decis întemniţarea lui Navalni pe o perioadă de 15 zile deoarece a distribuit pliante într-un metrou din Moscova, în cursul săptămânii trecute, pentru a promova aşa zisul protest al “Primăverii” din 1 martie.

În plus, un tribunal al districtului Tagansky din Moscova a decis miercuri că interdicţia aplicată la începutul lunii ianuarie de Agenţia federală de monitorizare a mass mediei asupra website-ului lui Alexei Navalni este legală, respingând astfel procesul acestuia împotriva agenţiei.

Ivan Zhdanov, un reprezentant al lui Navalni, a declarat miercuri în sala de tribunal că interdicţia asupra website-ului acestuia este ilegală din moment ce informaţia despre protest a fost ştearsă la cererea procurorilor. În plus, Zhdanov a susţinut că procurorii nu au dovedit că informaţia în cauză a fost ilegală.

“Faptul că Navalni a şters informaţia publicată nu este o dovadă a recunoaşterii acestuia că informaţia respectivă este ilegală”, a afirmat Zhdanov, conform Interfax.

Navalni, care a condus protestele în masă împotriva lui Vladimir Putin, în urmă cu 3 ani, a primit o condamnare cu suspendare, după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. În acelaşi proces fratele său a primit trei ani şi jumătate de închisoare pentru acuzaţii similare pe care mulţi analişti le consideră motivate politic.

Amândoi au fost acuzaţi de furtul a 30 de milioane de ruble (aproximativ 500.000 de dolari) de la două firme, incluzând una afiliată la compania franceză de cosmetice Yves Rocher, în perioada 2008–2012.

Deşi Navalni nu are şanse mari de a crea o provocare serioasă pentru Putin, el a promis că îi va conduce pe cei 100.000 de manifestanţi în ziua de 1 martie la demonstraţial împotriva politicilor Kremlinului, considerând că acestea duc Rusia spre o criză economică tot mai adâncă.

Ratingul de popularitate al lui Putin a crescut de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi datorită a ceea ce ruşii consideră a fi o poziţie dură a liderului rus împotriva Occidentului în privinţa conflictului din estul Ucrainei.

Totuşi, în rândul populaţiei ruse creşte constant nemulţumirea în ceea ce priveşte economia deficitară a ţării, care este estimată să se contracte în acest an datorită scăderii preţurilor la petrol şi a sancţiunilor impuse de Occident.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe