Marcel Vela îl ia în braţe pe controversatul şef al "Doi şi-un sfert". Declaraţii surprinzătoare

Marcel Ion Vela
Marcel Ion Vela (Epoch Times România)

Întrebat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre numirea la şefia Doi şi-un sfert a controversatului colonel Silviu Dumitrache, ginerele lui Liviu Luc - fost sindicalist la Petrom, asociat în afaceri mafiote cu Sorin Ovidiu Vîntu şi condamnat la închisoare - şi fiu al unui colonel SRI condamnat de asemenea la închisoare în 2012, ministrul de Interne Marcel Vela i-a luat apărarea acestuia.

"Să ştiţi că doar în perioada comunistă copiii celor care au fost deportaţi sau deţinuţi politici nu mai aveau viitor. Nu cred că un copil este responsabil de păcatele tatălui, cu atât mai mult de ale socrului. Aşa cum un tată nu este vinovat de păcatele copiilor sau ale nepoţilor. Deci este o gândire care nu este compatibilă cu a mea şi îl susţin pe domnul Dumitrescu (de fapt, Dumitrache n.r.), indiferent ce socri are şi cum se numesc ei", a declarat Vela.

Când reporterul Epoch Times i-a atras atenţia că nu vorbim numai de socri sau părinţi, ci în cazul lui Dumitrache, acesta a fost acuzat el însuşi de către DNA de fapte de corupţie, Vela a răspuns:

"Observ pasiunea pentru acest subiect, dar una este acuzarea, şi alta este condamnarea şi vă dau foarte multe situaţii în care oamenii au fost acuzaţi şi fie n-au fost trimişi în judecată, fie s-a clasat dosarul, fie trimişi în judecată au fost achitaţi. Ştiţi cumva ca domnul Dumitrescu să aibă vreo condamnare, că atunci ar fi în stare de incompatibilitate şi am greşit. (...) Un om care este nevinovat, în termeni juridici, literari este nevinovat", a răspuns ministrul.

Cine este şeful DGPI

Potrivit presei, Silviu Dumitrache este ginerele lui Liviu Luca, fost sindicalist la Petrom, asociat cu Sorin Ovidiu Vîntu în afaceri ilegale şi condamnat la închisoare.

Silviu Dumitrache este fiul colonelului SRI, Gheorghe Dumitrache - între timp trecut în rezervă - condamnat în 2012, alături de generalul (rez.) Ovidiu Soare (tot de la SRI), la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă şi luare de mită, de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai mult, potrivit Newsweek, colonelul Dumitrache este un apropiat al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Dumitrache de mai multe infracţiuni de corupţie în dosarul legat de deturnarea fondurilor operative ale serviciului secret de la Interne. În primă fază, procurorii DNA l-au făcut „scăpat” pe Dumitrache.

Numirea lui Dumitrache a venit în contextul în care urmează alegerile locale şi parlamentare iar în ultimii 30 de ani, cadrele temutului serviciu secret „Doi şi-un sfert” au fost suspectate că se ocupau de filarea liderilor politici încă de la înfiinţare, ba chiar au filmat vizita Regelui Mihai, în 1994.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video. Declaraţiile ministrului pe subiectul numirii şefului DIPI pot fi urmărite de la minutul 14.23.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne