Maratonul Internaţional al Copiilor se va desfăşura, marţi, pe stadionul Dinamo

Panorama stadionului Dinamo
Panorama stadionului Dinamo (www.bing.com)
Ana Petrescu
15.10.2012

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Alimentaţiei, copiii români vor participa la “Maratonul Internaţional al Copiilor”, care se va desfăşura marţi, pe stadionul Dinamo, începând cu ora 10.00. Astfel, copiii din România vor intra în competitive cu alţi 20.000 din 40 de ţări, notează b365.ro.

Evenimentul este organizat de Salvaţi Copiii România, cu susţinerea Save the Children Internaţional şi Asociaţia Sport pentru Viaţă.

Copii de la şapte cluburi şcolare sportive româneşti cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, vor lua parte la competiţia globală de alergare a distanţei de maraton în ştafetă, în ture de 200 de metri, alături de alţi 20.000 de copii din 40 de ţări precum Australia, Cambodgia, China, Indonezia, Afganistan, India, Kenya, Uganda, Nigeria, SUA, Brazilia, Mexic, Germania.

Rezultatele oficiale ale fiecărei curse vor fi înregistrate pe site-ul global www.competitioncentre.net, iar o persoană publică din România va da startul fiecărei echipe. Printre personalităţile autohtone care şi-au anunţat deja participarea se numără Gabriela Szabo, Andi Moisescu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Melania Medeleanu. Aceştia vor alerga primii 195 de metri din fiecare cursă.

Scopul "Maratonului Internaţional al Copiilor", care face parte din programul de reducere a mortalităţii în rândul copiilor mai mici de 5 ani, "Fiecare copil contează", este acela de a atrage atenţia liderilor lumii asupra fenomenului de malnutriţie a copiilor, a treia cauza principală în lume a deceselor acestora.

Potrivit informaţiilor de la Centrul Naţional de Statistica şi Informatică în Sănătate Publică din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, un număr de 8601 de copii din România erau înregistraţi cu malnutriţie proteino-calorică în semestrul 1 al anului trecut şi 8085 de copii în semestrul 1 din 2012 (în 2012, 2148 de copii reprezintă cazuri noi). În anul 2010, au murit din această cauză 100 de copii au murit.

Prin ediţie a acestei competiţii a început, la nivel mondial, în 1990, când 12 milioane de copii mureau anual. Mulţumită eforturilor depuse de organizaţiilor care luptă pentru drepturile copiilor, cât şi ale autorităţilor, această cifră a scăzut în 2011 la 6.9 milioane de copii care nu ajung să împlinească vârsta de cinci ani.

Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale UNICEF relevă că, la nivel global, 165-170 de milioane de copii s-au oprit din creştere din cauza nutriţiei neadecvate a mamei, expunerii pe termen lung la o dietă săracă şi a infecţiilor repetate. Cu toate acestea, cursa pentru viaţă continuă, iar “Maratonul Internaţional al Copiilor” face parte din ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor