Manifestanţi ai opoziţiei se ciocnesc cu poliţiştii în capitala Albaniei

Protest anti-guvern în Tirana, Albania, 13 aprilie 2019
Protest anti-guvern în Tirana, Albania, 13 aprilie 2019 (Screenshot)

Cel puţin cinci poliţişti şi zeci de protestatari din opoziţie au fost răniţi în timpul unor ciocniri violente cu forţele de ordine în capitala Albaniei, manifestanţii cerând demisia guvernului premierului Edi Rama, potrivit RFE/RL.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă pe principalul bulevard din Tirana, mulţi manifestanţi afişând postere şi pancarte cu mesaje anti-guvernamentale. Unii demonstranţi au aruncat cu artificii, rachete de semnalizare şi alte obiecte asupra unui cordon format din poliţişti la intrarea principală a clădirii Guvernului.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, care au încercat să rupă cordonul format în faţa clădirii Parlamentului. În acelaşi timp, ministrul de Interne, Aleksandar Lleshaj, a susţinut pe Twitter că cinci poliţişti au fost spitalizaţi.

Liderii opoziţiei au declarat că cel puţin 15 activişti au fost trataţi pentru răni grave.

Protestul a fost organizat de Partidul Democrat condus de opoziţie, care îl acuză pe premierul socialist Edi Rama că este corupt şi are legături cu crima organizată.

Rama a negat acuzaţiile aduse împotriva sa.

Liderul democrat Lulzim Basha a cerut alegeri anticipate şi a îndemnat susţinătorii să iasă zilnic în stradă.

În protestele precedente, izbucnite la mijlocul lunii februarie, susţinătorii opoziţiei au încercat în repetate rânduri să intre în clădiri guvernamentale, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor.

SUA şi Uniunea Europeană au avertizat opoziţia să nu folosească sau să incite la violenţe şi să poarte convorbiri cu partidul de guvernământ.

Albania speră să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru a începe luna viitoare discuţiile privind aderarea la bloc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe