Mitinguri în Caracas. Venezuela lovită de numeroase pene de curent

Protest al opoziţiei venezuelene în Caracas, Venezuela, 6 aprilie 2019
Protest al opoziţiei venezuelene în Caracas, Venezuela, 6 aprilie 2019 (Screenshot)

Liderul Adunării Naţionale a Venezuelei, Juan Guaido, s-a adresat miilor de manifestanţi ieşiţi în stradă sâmbătă în estul capitalei Caracas, după ce ţara a fost lovită de pene de curent prelungite, lipsa apei curente şi întreruperi ale serviciilor de telefonie mobilă, potrivit Deutsche Welle.

“Nu am venit doar pentru a cere apă şi curent electric. Am venit pentru a cere libertate şi democraţie”, a declarat Guaido la protestul opoziţiei. “Nu putem permite să ne obişnuim cu acest lucru, nu îl putem tolera, nu le vom permite acestor escroci să ne controleze ţara”.

Anterior marşului, Guaido a trimis un mesaj susţinătorilor săi, afirmând că evenimentul va reprezenta “cea mai mare escaladare a presiunii din istoria noastră”. Guaido a fost recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de către 54 de guverne.

Evenimentul de sâmbătă marchează primul protest anti-Maduro organzat după ce Adunarea Constituantă a Venezuelei, un organism loial preşedintelui Nicolas Maduro, a decis săptămâna aceasta să anuleze imunitatea parlamentară a lui Guaido, pavând calea pentru judecarea acestuia în instanţe loiale regimului.

În plus, procurorii au deschis o anchetă asupra lui Guaido şi a presupuselor “incidente violente” desfăşurate la proteste.

Tot sâmbătă, o mulţime mai mică de susţinători ai lui Maduro s-a adunat în centrul Caracasului pentru a-şi exprima suportul pentru guvernul de stânga.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urmau să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.