Maia Sandu: PSRM să-şi retragă moţiunea, ulterior Legea Procuraturii să fie expertizată de Comisia de la Veneţia

Implicarea guvernului în procesul de selecţie a Procurorului General este necesară, în situaţia în care schemele deconspirate zilnic de miniştrii din guvern trebuie stopate iar cei responsabili pedepsiţi, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova (gov.md)

Premierul Maia Sandu a propus luni, 11 noiembrie, socialiştilor să-şi retragă moţiunea de cenzură împotriva guvernului pentru ca legea care îi conferă dreptul să preselecteze candidaturile la funcţia de Procuror General să intre în vigoare. Ulterior, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaţilor, legea fiind trimisă spre expertizare Comisiei de la Veneţia.

„Dacă declaraţiile PSRM cu privire la dorinţa de a menţine majoritatea parlamentară şi acest guvern sunt adevărate, vin cu o propunere pentru a ieşi din acest impas.

Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidaţi către CSP înainte de a veni Avizul Comisiei de la Veneţia. Astfel, guvernul va putea să-şi continue activitatea”, a declarat prim-ministrul în cadrul unui briefing de presă la guvern.

Sarcina mea este să întorc oamenilor încrederea că în Moldova se poate face dreptate şi voi lucra în continuare pentru acest obiectiv, a adăugat şefa cabinetului de miniştri menţionând că numirea procurorului de către guvern la nivelul premierului sau al ministrului Justiţiei este un mecanism folosit în Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Franţa, Austria şi multe alte ţări cu stat de drept.

Maia Sandu a notat că în mai multe opinii ale Comisiei de la Veneţia se stipulează că dorinţa guvernului de a se implica in procesul de selecţie a Procurorului General este rezonabilă, odată ce combaterea criminalităţii este crucială pentru buna funcţionare a instituţiilor statului.

„Implicarea guvernului în acest proces este necesară, mai ales în situaţia în care ne aflăm, schemele deconspirate zilnic de miniştrii din guvernul pe care îl conduc trebuie stopate iar cei responsabili pedepsiţi.

Asta se poate face doar cu un Procuror General profesionist în care să aibă încredere toţi cetăţenii. Eu am datoria în faţa oamenilor să mă asigur că următorul procuror desemnat de CSP va fi independent în acţiunile sale”, a adăugat premierul precizând că dacă prim-ministrul va preselecta candidaţii, decizia finală aparţine CSP şi preşedintelui ţării.

În concluzie, Maia Sandu a reiterat că pentru continuarea reformelor începute este important ca actualul cabinet de miniştri să rămână în funcţie. „Republica Moldova are nevoie de o justiţie funcţională. Din păcate nu toţi politicienii îşi doresc această justiţie adevărată.”