Năstase: Moldova va primi banii UE după îndeplinirea condiţionalităţilor

Opoziţia de la Chişinău pare sigură că asistenţa financiară promisă Moldovei de Uniunea Europeană va ajunge doar după îndeplinirea condiţionalităţilor, în timp ce guvernarea este sigură că banii vor veni pentru a putea îndeplini acele condiţionalităţi. Sturza consideră că unii parteneri externi sunt gata să înghită „găluşca otrăvită” a guvernării.
(photos.com)

În cadrul unui briefing de presă, preşedintele Parlamentului Andrian Candu s-a arătat foarte sigur de faptul că Moldova va primi cele 100 mil de euro din partea Uniunii Europene, întrucât fără aceşti bani chiar dacă ar dori, guvernarea nu va reuşi să implementeze reformele convenite cu oficialii europeni. Pe de altă parte, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg şi prezent în sala legislativului european în timpul discuţiilor a punctat că doar după îndeplinirea condiţionalităţilor instituţiilor europene va urma şi finanţarea.

Parlamentul European a aprobat cu 575 de voturi în favoare, acordarea asistenţei de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, efectuată în tranşe treptate abia după îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de instituţiile europene. Prezent la discuţiile de luni din Parlamentul European, Andrei Năstase a calificat finanţarea europeană ca fiind strict condiţionată „ca niciodată de activităţile ulterioare ale guvernării cleptocratice de la Chişinău, care ne-a făcut ţara de ruşine şi ne-a transformat-o într-o cerşetoare a Europei”.

Au trecut cele două săptămâni de la ultimele dezbateri din Parlamentul European, astfel că luni europarlamentarii au purtat dezbateri aprinse vizavi de situaţia deplorabilă a Republicii Moldova, menţionând în repetate rânduri „insistenţa inoportună a autorităţilor de la Chişinău de a schimba sistemul electoral în unul mixt, cu nerespectarea avizului Comisiei de la Veneţia; corupţia endemică; spălarea banilor, şi anume prin laundromatul rusesc; persecuţiile politice; presiunile asupra presei independente; atentarea la statul de drept; imperativitatea investigării furtului miliardului; precum şi rolul „oligarhului Plahotniuc” în problemele de ordin social şi politic din ţară. Un argument forte a fost nemulţumirea şi suferinţa cetăţenilor Moldovei demonstrate prin protestele de amploare începute în 2015, precum şi faptul că UE trebuie să se asigure că banii ajung la oameni, şi nu în buzunarul politicienilor”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Pe de altă parte, fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza a punctat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, făcând referire la partidele de opoziţie, că vede multă euforie, soră cu extazul la Chişinău, „partenerii externi ai Moldovei îl abandonează pe Plahotniuc. Pun condiţii dure. Finanţările nu vor veni. (...) În realitate, lucrurile stau un pic altfel. Deşi toţi au spus-o fără echivoc, schimbarea sistemului electoral nu este oportună, se pare că aşa numiţii parteneri sunt gata, cu umilinţă, să înghită "găluşca otrăvită"”.

„Recent, un excepţional lider de opinie la nivel mondial, mi-a descris Moldova ca pe un cvasistat mafiotic în care se menţine aparent o faţadă a democraţiei, dar în care oligarhii conducători folosesc controlul mijloacelor de informare, sistemul judecătoresc, şi alte instrumente de influenţă pentru a-şi consolida puterea. Puţine aspecte mai pot fi adăugate la această înşiruire. Personal, am crezut în raţiunea, dacă nu în bunul-simţ al puterii de la Chişinău. Se pare că am greşit. Nu este o scuză, dar regret unele comentarii şi opinii optimiste din trecut. Ei nu au nici raţiune şi nici bun-simţ”, a conchis omul de afaceri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe