Mai mulţi social-democraţi îi solicită premierului Ungureanu demiterea şefului ANAF

Epoch Times România
11.04.2012

Senatorii social-democraţi Dan Şova şi Daniel Savu, precum şi europarlamentarul PSD Corina Creţu îi solicită premierului Mihai-Răzvan Ungureanu să îl demită pe Sorin Blejnar, şeful ANAF, pentru neîndeplinirea obiectivelor.

Cei trei social-democraţi arată că termenul impus de Mihai-Răzvan Ungureanu lui Sorin Blejnar pentru a atrage mai mulţi bani la buget din lupta cu evaziunea fiscală se apropie de final şi că rezultatele obţinute de ANAF sunt "dezastruoase".

Corina Creţu susţine că primul-ministru trebuie să îl demită pe Blejnar deoarece instituţia pe care o conduce "nu aduce bani la buget, ci protejează evaziunea fiscală a clientelei PDL". Ea afirmă că în cazul în care Ungureanu nu îl destituie pe şeful ANAF ar trebui să îşi prezinte el demisia.

"Acum două luni, premierul Ungureanu a precizat clar că până pe 17 aprilie şeful ANAF, Sorin Blejnar, trebuie să adune cel puţin 1,5% din PIB, adică echivalentul a două miliarde de euro, pentru a rămâne în funcţie. 800 de milioane de euro este suma strânsă de Blejnar la începutul lunii aprilie, deci nici măcar jumatate din suma solicitată de premier, iar asta nu pentru că a redus evaziunea fiscală, ci pentru că a tăiat din cheltuielile instituţiei. Mai mult, atingerea obiectivului de 2 miliarde de euro, bani aduşi la bugetul de stat, este imposibilă, în contextul în care, în tot anul 2011, Blejnar a reuşit "performanţa" să colecteze aproximativ 70 de milioane de euro din combaterea evaziunii la alcool şi produse vegetale, adică de aproape 30 de ori mai puţin decât ţinta stabilită de premier. Pentru aceste "performanţe" premierul Ungureanu trebuie să-l destituie în secunda doi pe Sorin Blejnar, iar dacă nu poate, trebuie să-şi prezinte demisia", arată vicepreşedintele PSD Corina Creţu, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Ea atrage atenţia că Banca Mondială condiţionează împrumutul de un miliard de euro de reorganizarea ANAF.

Şi senatorul social-democrat Daniel Savu afirmă că premierul trebuie să-l demită pe şeful ANAF, deoarece în caz contrar "confirmă că nu are pic de autoritate asupra oamenilor susţinuţi de PDL şi asupra PDL".

El susţine că şeful ANAF "nu vrea să lupte" cu evaziunea fiscală. "Ar fi şi greu să vrea aşa ceva când o firmă apropiată de soţia sa şi de fosta sa şefă de cabinet câştigă bani foarte mulţi din procesele pe care firmele le au cu ANAF. Este mai bine deci pentru Blejnar să avem evazionişti care să îi satisfacă lui şi partidului său interesele financiare", arată Savu într-un comunicat.

La rândul său, senatorul Dan Şova solicită destituirea lui Blejnar, susţinând că acesta îi raportează lui Ungureanu creşteri de încasări din informatizarea sistemului, în timp ce "evazioniştii sunt protejaţi".

"Nimic nu mă va face să cred că aceşti evazionşti nu sunt protejaţi pentru că sunt buni contributori la contul de campanie al PDL. (...) Premierul Ungureanu nu are altă soluţie decât să îl demită cât mai rapid pe şeful ANAF. Altfel, nu va face decât să confirme că nu are niciun fel de autoritate asupra PDL şi a oamenilor cu "sarcini" pe care acest partid i-a pus în funcţie", a încheiat senatorul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor