Mai este Turcia în NATO? Putin îl laudă pe Erdogan pentru victoria în alegerile prezidenţiale

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a lăudat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan după victoria acestuia în alegerile generale de duminică din Turcia şi a promis că va intensifica cooperarea dintre cele două naţiuni cu privire la războiul ce se desfăşoară în Siria.

În pofida temerilor legate de corectitudinea campanei electorale şi a schimbărilor aduse legii electorale turceşti, Putin a declarat că alegerile au reconfirmat mandatul lui Erdogan, potrivit Express.co.uk.

Putin a afirmat: “Victoria lui Erdogan confirmă în întregime importanţa sa politică şi sprijinul amplu oferit politicii realizate sub conducerea sa”.

După anunţarea rezultatelor, principalul lider al opoziţiei în alegeri, Muharrem Ince, a caracterizat victoria lui Erdogan ca fiind “pătată de sânge”.

Însă lui Putin i s-au alăturat o serie de lideri care l-au felicitat pe preşedintele turc, inclusiv din Belarus, Pakistan, Azerbaidjan, Venezuela şi chiar premierul ungar Viktor Orban.

Felicitările au venit şi din partea premierului britanic Theresa May şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Totuşi, mulţi lideri au ales să amâne trimiterea mesajelor de felicitare până la publicarea în 5 iulie a rezultatelor şi evaluărilor finale.

În ciuda faptului că scrutinul a fost susţinut de Comisia Electorală şi de opoziţia turcă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat unele temeri cu privire la rezultate.

OSCE a afirmat că acoperirea mediatică foarte favorabilă guvernului i-a oferit lui Erdogan un avantaj neloial, după ce a primit 181 de ore la televiziunile de stat comparativ cu cele doar 15 ore primite de principalul său adversar, Ince, din partidul CHP.

În plus, OSCE şi-a exprimat temerile cu privire la modificările aduse legilor electorale turceşti, care au fost implementate în lunile martie şi aprilie.

Modficările au permis poliţiei să fie prezentă la secţiile de votare, iar unele secţii au fost mutate. În plus, persoane alese de guvern au fost numite preşedinţi ai comisiilor însărcinate cu monitorizarea numărării preliminare a voturilor.

Comentând pe marginea acestor modificări, Olena Sotnyk, membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a afirmat: “Ele au slăbit unele măsuri de protecţie importante. Există temeri în legătură cu imparţialitatea şi transparenţa”.

Totuşi, Ince şi-a recunoscut înfrângerea după ce a primit 30,64% dintre voturi, comparativ cu cele 52,6% ale lui Erdogan, după numărarea a 99% dintre voturi.

Ince a notat că nu au fost înregistrate nereguli substanţiale în timpul alegerilor şi a numărării voturilor, însă a avertizat că Turcia va intra într-un stadiu în care va fi la cheremul unui singur om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe