Turcia deschide gazoductul TANAP pentru livrarea de gaz azer spre Europa

(Getty Images)
Andrei Popescu
16.06.2018

Turcia şi Azerbaidjanul au inaugurat săptămâna aceasta gazoductul TANAP care va transporta gaz natural azer în Europa, ocolind Rusia. Proiectul a câştigat suport politic din partea SUA şi a Uniunii Europene.

Gazoductul TANAP, în valoare de 7,2 miliarde de euro, face parte din Coridorul de Gaz Sudic, şi urmăreşte să transforme Turcia într-un hub energetic şi să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz ale UE, conform Deutsche Welle. Proiectul va fi folosit, de asemenea, pentru a reduce dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc.

„Ţara noastră este acum cu un pas mai aproape de viziunea sa de a deveni un hub de linii energetice regionale datorită TANAP”, a afirmat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în oraşul Eskisehir, centrul Turciei.

Preşedintele azer Ilham Aliev, liderul ucrainean Petro Poroşenko şi cel sârb, Aleksandar Vucic, au participat de asemenea la ceremonia de inaugurare a gazoductului.

TANAP, cu o lungime de 1.850 km, se va conecta la gazoductul Caucazului de Sud, care pompează gaz din câmpul azer Shah Deniz 2 din Marea Caspică, prin Georgia către Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor