Magazinele Duty-Free de pe teritoriul Transnistriei vor fi închise

Duty Free din Transnistria
Duty Free din Transnistria (facebook.com/Duty Free Transnistria)

Activitatea magazinelor duty-free pe teritoriul regiunii transnistrene va fi sistată. Parlamentul de la Chişinău a aprobat în lectură finală abrogarea mai multor articole din Codul vamal.

Cadrul legal stabilea că magazinele Duty-Free comercializează mărfurile sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, în locuri special amenajate, la punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat. Comercializarea mărfurilor în magazinul duty-free se efectua fără perceperea drepturilor de import.

Organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un şir de deficienţe la implementarea prevederilor menţionate, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele Duty-Free.

Premierul Maia Sandu a atenţionat recent că prin completarea în anul 2015 a Codului Vamal al R. Moldova cu câteva articole s-a legiferat comerţul Duty Free pe teritoriul regiunii transnistrene, iar potrivit unei analize a fluxului de mărfuri spre magazinele Duty-Free situate pe segmentul transnistrean de frontieră moldo-ucraineană, au fost constatate activităţi de contrabandă, prioritar cu produse de tutungerie.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe