MAE va informa statele membre UE şi NATO cu privire la rezultatele alegerilor

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)
Ioana Statescu
11.12.2012

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anunţat că va trimite marţi scrisori ţărilor membre UE şi NATO, precum şi conducerii Uniunii Europene şi Consiliului Europei, cuprinzând o evaluare a Ministerului Afacerilor Externe privind alegerile, precum şi aşteptările referitoare la desemnarea premierului.

"Voi trimite în această după-amiază un număr de scrisori adresate omologilor mei din statele membre UE şi NATO, voi trimite conducerii UE şi la Consiliul Europei, o evaluare a noastră, a MAE, cu privire la alegerile din România, la rezultatul alegerilor şi aşteptările legitime ca aceste rezultate să fie respectate de toţi actorii politici din România, prin desemnarea premierului pe care cetăţenii români l-au susţinut prin votul masiv acordat", a declarat Titus Corlăţean.

Întrebat despre participarea la vot a românilor din străinătate, ministrul Afacerilor Externe a apreciat că participarea la cele peste 300 de secţii de votare din diaspora a fost ”bună, rezonabilă”.

"Ţinând cont că am organizat un număr important de secţii de votare, 306, aş spune că este o prezenţă bună, rezonabilă. Este o prezenţă care în orice caz se încadrează în limita obişnuită a prezenţei la vot în străinătate, care constant a variat între 60.000, 100.000, 150.000 la momentul alegerilor prezidenţiale din turul doi, dar atunci a fost o încărcătură cu totul specială", a subliniat Titus Corlăţean.

Ministrul a mai adăugat că gradul de implicare a românilor din străinătate în procesul electoral trebuie dezvoltat.

"Deci a fost o prezenţă bună, rezonabilă, care încă o dată spune că există un grad de implicare, dar pe care dorim să îl dezvoltăm. Sunt mult mai mulţi români care trăiesc în străinătate şi gradul lor de informare poate trebuie sprijinit prin activitatea partidelor politice din România de o manieră mai consistentă în următorii ani", a adăugat Titus Corlăţean, care a participat la încheierea seriei de manifestări prilejute de sărbătorirea a 150 de ani de diplomaţie românească.

Românii din străinătate au putut vota la alegerile parlamentare în 306 secţii, deschise de MAE în 95 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor