MAE reacţionează la declaraţiile lui Orban privind situaţia din România

Premierul ungar, Viktor Orban. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.07.2012

MAE a luat notă cu neplăcută surprindere de declaraţiile făcute de Viktor Orban referitoare la evoluţiile interne din România şi dezaprobă folosirea prilejului oferit de vizite neoficiale pentru intervenţii în politica internă a ţării, a precizat Ministerul de Externe, la solicitarea NewsIn.

”Subliniind importanţa relaţiilor de bună-vecinătate şi de cooperare dintre România şi Ungaria, MAE a transmis părţii ungare mesaje pentru evitarea unor declaraţii publice care să afecteze relaţiile dintre cele două ţări şi să ia în considerare contextul intern din România”, a precizat Ministerul de Externe.

”Ca şi în cazul vizitelor anterioare ale demnitarilor maghiari în Transilvania, MAE a insistat să se recurgă la mecanismele şi canalele de cooperare existente, conform uzanţelor diplomatice, pentru transmiterea mesajelor care vizează relaţiile dintre cele două ţări”, se arată în răspunsul MAE.

Totodată, Ministerul de Externe a subliniat că vizita premierului ungar, Viktor Orban, în România a făcut obiectul unei corespondenţe, pe canale diplomatice uzuale, între Ambasada Ungariei la Bucureşti şi MAE, în cadrul căreia s-a precizat că Viktor Orban participă la activităţile unei şcoli de vară.

În cadrul prelegerii ţinute sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, Viktor Orban a sugerat că maghiarii şi românii ar putea ca la referendumul de duminică să nu ia nicio decizie.

”În faţa României se află o şansă enormă şi acele evenimente de politica internă comportă un mare risc. România riscă să piardă toate acele câştiguri pe care a reuşit să le dobândească, în ciuda greutăţilor”, a declarat premierul ungar.

Declaraţiile sale au fost criticate de liderii de la Bucureşti, care i-au reproşat amestecul în treburile interne ale României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor