MAE: Promovarea de către Viktor Orban a simbolurilor revizioniste nu ajută la "eficientizarea" relaţiei româno-ungare

Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministerul Afacerilor Externe român declară, pe pagina oficială de Facebook, că premierul ungar Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari şi ale Ţinutului Secuiesc, la numai o zi după ce a făcut apel la stabilirea unor "relaţii eficiente" româno-ungare, relatează Hotnews.

Conform MAE, promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile şi contrare spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară din 1996, Declaraţiei privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 şi ordinii constituţionale din România, nu contribuie nicidecum la "eficientizarea" relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, aşa cum îşi propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar.

''Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord de România şi Ungaria în documentele sus-menţionate, relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă. România – în ce o priveşte – este deschisă şi doreşte ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu aceşti parametri, în beneficiul cetăţenilor celor două ţări, ca state membre ale UE şi Aliaţi în NATO'', concluzionează Ministerul de Externe.

Prezent sâmbătă la Băile Tuşnad, premierul ungar Viktor Orban a declarat că relaţiile româno-ungare s-au deteriorat după anul 2012, că politicienii români au jignit de multe ori Ungaria, însă, a venit timpul ca cele două ţări să îşi refacă legăturile.

Primul ministru ungar a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii de la evenimentul ce a avut loc la Băile Tuşnad, unele dintre ele fiind simboluri ale Ungariei mari şi ale Ţinutului Secuiesc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne