Macovei, tot mai singură. O altă demisie cu răsunet din M10, pe fundalul unor acuzaţii de dictatură

Şerban Marinescu - unul dintre liderii M10 - a plecat din partidul înfiinţat de Monica Macovei, pe fundalul unor acuzaţii grave la adresa fostului ministru al Justiţiei.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)

Pentru că a îndrăznit să propună fuziunea dintre M10 şi Uniunea Salvaţi România a lui Nicuşor Dan, Şerban Marinescu susţine că a fost "executat" de Comisia Naţională de Integritate şi Arbitraj, comisie supremă din cadrul formaţiunii, care şi-a depăşit cu mult atribuţiile în cazul său şi i-a respins candidatura la şefia partidului.

"Vă scriu astăzi pentru a-mi exprima surprinderea şi revolta faţă de recenta trădare a idealurilor partidului, idealuri proclamate dar niciodată aplicate. Sunteţi responsabilă direct de un act profund nedemocratic, respingerea unei candidaturi doar în baza exprimării libere de opinii", i-a transmis Şerban Marinescu, în cadrul unei scrisori deschise, fostului ministru al Justiţiei.

Şerban Marinescu i-a atras atenţia Monicăi Macovei că face "aceleaşi greşeli pe care şi alţi mici dictatori de partide noi le-au făcut la vremea lor" şi a acuzat-o că "îngroapă ce a mai rămas din idealul M10" - "nu puteţi să va luaţi mâna de pe decizia finală în partid şi, intervenind brutal, îl omorâţi".

Scrisoarea lui Marinescu

"Stimată doamnă Macovei, am fost alături de dumneavoastră din prima zi în care aţi anunţat că veţi candida la Preşedinţia României. Am simţit în acel moment că am găsit cauza şi am motivaţia necesară de a mă implica politic pentru schimbarea României. Am fost alături de dumneavoastră când aţi înfiinţat Asociaţia M10 şi apoi Partidul M10. Sunteţi omul politic român care a inspirat cei mai mulţi oameni să se implice şi să facă bine numai pentru că este tare să faci bine. Cred că aceasta este cea mai importantă moştenire pe care o veţi lăsa în urmă, mai importantă şi decât DNA: cetăţenii oneşti implicaţi în viaţa publică.

După rezultatele slabe pe care partidul le-a avut în alegerile locale şi în faţa evidenţei că oamenii de calitate părăsesc acest partid dezamăgiţi şi nu se mai întorc, aţi hotărât să va retrageţi din funcţia de preşedinte. Cred personal că este o decizie bună şi curajoasă. Partidul trebuia lăsat să îşi hotărască singur soarta viitoare.

Vă scriu astăzi pentru a-mi exprima surprinderea şi revolta faţă de recenta trădare a idealurilor partidului, idealuri proclamate dar niciodată aplicate. Sunteţi responsabilă direct de un act profund nedemocratic, respingerea unei candidaturi doar în baza exprimării libere de opinii.

Săptămâna trecută mi-am depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului M10. Am stat şi m-am gândit mult care ar fi calea cea mai bună de urmat. Concluzia la care am ajuns a fost că partidul trebuie să se alăture celorlalte partide şi mişcări politice apărute în ultimul an şi să meargă împreună într-o formulă unită la alegerile parlamentare din toamnă. Partidele la care mă gândesc sunt cele care au mai performat în alegerile locale: Uniunea Salvaţi Bucureştiul (viitoarea Uniune Salvaţi România), Pentru Iaşi şi Partidul Oamenilor Liberi din Târgul Mureş. În jurul lor se va forma viitoarea mişcare politică nouă, viitoarea opoziţie la sistemul mafiot trans-partinic creat de PSD şi PNL.

Am propus onest în faţa partidului propunerea mea: fuziunea cu viitorul USR. Îmi dau seama că nu este o propunere uşoară. Foarte mulţi membri din partid au fost convinşi de vizunea mea. În spiritul democratic în care am înfiinţat acest partid membrii în totalitatea lor ar fi trebuit să aibă posibilitatea să accepte sau să respingă această propunere. Din păcate Comisia Naţională de Integritate şi Arbitraj, comisie supremă în M10 şi al cărui rol l-am gândit împreună, şi-a depăşit cu mult atribuţiile şi mi-a respins candidatura. Nu mai am în acest moment nicio cale instituţională de a candida la alegerile interne.

Membrilor M10 le-a fost refuzată astfel, printr-o decizie abuzivă şi arbitrară, dreptul de a se exprima asupra viitorului partidului. Onest era să lăsăm oamenii să respingă oferta şi nu să le îngrădim acest drept fundamental.

Nu am uitat apelul dvs la unirea tuturor forţelor politice noi din 3 februarie 2015 dar consider că aţi sabotat intenţionat o astfel de coagulare politică prin acţiunile şi poziţionările dvs, atât intern cât şi extern. Din păcate cred că acesta este gestul final care îngroapă ce a mai rămas din idealul M10. Faceţi aceleaşi greşeli pe care şi alţi mici dictatori de partide noi le-au făcut la vremea lor. Nu puteţi să va luaţi mâna de pe decizia finală în partid şi, intervenind brutal, îl omorâţi.

Pentru mine este momentul să mă despart de proiectul M10. Am încercat cu cele mai bune intenţii să construim ceva care să schimbe ţara în bine şi nu am reuşit. În acest moment toţi oamenii oneşti care s-au strâns în acest partid trebuie să îşi decidă soarta individual şi să aleagă sau nu dacă vor să construiască politic în continuare în acelaşi spirit reformist care ne-a adus împreună.

Îmi înaintez deci demisia din calitatea de membru al Partidului M10. Împreună cu oamenii care cred că mâine vom găsi modalităţi de a continua alături de cei care vor să facă politică nouă în România."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne