Lupta pentru salvarea Capitalei de rechini imobiliari: Victoria care transmite un mesaj important pentru politicieni

Bucureştiul este, de ani de zile, un oraş unde clădirile răsar ca ciupercile pe spaţiile verzi. Cetăţenii pot însă interveni pentru a stopa fenomenul. O demonstrează şi o sentinţă recent obţinută de un avocat.
Justiţia (Captură web)
Loredana Diacu
27.07.2018

Mai mulţi cetăţeni din Sectorul 6, reprezentanţi de avocatul Dumitru Dobrev, au obţinut, în instanţă, o hotărâre care, dacă va ajunge definitivă, va transmite un mesaj important: „spaţiile verzi nu sunt jucăriile politicienilor locali!”

Mai exact, pe 26 iulie a.c., după mai bine de doi ani şi jumătate de procese, avocatul Dobrev a obţinut, la Tribunalul Bucureşti, anularea HCGMB nr. 278/31.10.2013, a certificatului de urbanism nr. 11/1S/18.01.2011 emis de Primăria Sectorului 6 şi HCGMB nr. 2/26.01.2016. Mai pe scurt, Dobrev a reuşit practic anularea PUZ-ului director al Sectorului 6, PUZ-ul fiind Planul Urbanistic Zonal în baza căruia se stabileşte ce şi cum se poate construi într-o zonă anume. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, cei din administraţia locală şi politicienii vor primi un mesaj clar: nu pot face ce vor cu spaţiile verzi.

"Semnificaţia este una destul de importantă pentru autorităţile publice locale (în speţă Primarul General, CGMB şi Primarul Sectorului 6) care pretind că administrează o capitală a unei ţări civilizate şi europene. Această cauză, dacă va ajunge definitivă prin respingerea recursului (care se va exercita cu siguranţă) va demonstra că spaţiile verzi ale Capitalei nu sunt jucăriile politicienilor locali", opinează Dumitru Dobrev, într-un scurt interviu acordat Epoch Times.

Cum s-a ajuns la pronunţarea unei sentinţe care anulează PUZ-ul director al Sectorului 6? Avocatul Dumitru Dobrev a trecut în revistă, pentru Epoch Times, istoricul acestei hotărâri obţinute în urma unui proces deschis de mai mulţi cetăţeni care locuiesc pe Aleea Domnişoara Pogany din Cartierul ANL Constantin Brâncuşi . Aceştia s-au adresat instanţei revoltaţi de faptul că spaţiul verde care trebuia să existe lângă locuinţele lor a fost inclus de primarul Poteraş în rezerva de retrocedat a comisiei de aplicare a Legii nr. 18/1991. Reamintim în context că retrocedările din Sectorul 6 au fost unele cu cântec, subiect al unei ample investigaţii Rise Project.

"În anii 2003-2007 cetăţenii pe care îi reprezint locuiau pe Aleea Domnişoara Pogany din Cartierul ANL ”Constantin Brâncuşi”. La momentul respectiv era în vigoare un PUZ coordonator al Sectorului 6 (HCGMB nr. 213/2005 care avea desenat pe planşa anexă zona V1a - Subzona spaţiilor verzi publice cu acces nelimitat – parcuri, grădini, scuaruri) care prevedea un scuar cu spaţii verzi amenajate în proximitatea cartierului ANL. Clienţii mei au cumpărat locuinţe şi în considerarea faptului că există un spaţiu verde amenajat în proximitatea cartierului ANL întreaga zonă fiind gândită arhitectonic ca un tot unitar incluzând şi parcul Constantin Brâncuşi.

Ulterior primarul Poteraş a inclus acel scuar cu spaţiul verde adiacent în rezerva de retrocedat a comisiei de aplicare a Legii nr. 18/1991 a Primăriei Sector 6 deşi el era trecut în cadastrul verde al Capitalei. Ulterior terenurile au fost retrocedate către diverşi geambaşi de terenuri care aveau încheiate contracte de cesiuni de drepturi litigioase cu diverse persoane de condiţie modestă ale căror antecesori le-au pierdut cu ocazia colectivizării. Pentru ca aceşti intermediari să câştige cu un profit de 500% prin vânzarea către dezvoltatori, când a expirat PUZ-ul aprobat prin HCGMB nr. 213/2005, Consiliul General a votat un altul 278/31.10.2013 care a prevăzut în locul UTR (unitate teritorială de referinţă) V1a în zona M2 (Mixtă 2 cu Hmax de P 14E şi cu magazine la parter, diverse mici afaceri, servicii, deci nu doar locuit cum e în cartierul ANL Constantin Brâncuşi. Bineînţeles că dezvoltatorii au început să ridice blocuri pe viitorul fost spaţiu verde, ceea ce i-a revoltat la culme pe locuitorii cartierului ANL.

Pe parcurs s-au mai alăturat şi alţi cetăţeni de pe str. Albiţei, nemulţumiţi că printr-o aşa-zisă erată (HCGMB nr.2/26.01.2016) la PUZ-ul coordonator al sectorului s-a permis construirea de blocuri pe această stradă extrem de îngustă (7 m lăţime) şi fără infrastructură modernă (gaze, apă-canal). Pe strada respectivă nu se pot face exproprieri pentru a fi lăţit carosabilul datorită existenţei unei mănăstiri, motiv pentru care nu se poate permite construirea de locuinţe colective P 4", a explicat Dumitru Dobrev cum arată situaţia care a generat procesul.

Procesul a început în decembrie 2015. A mai parcurs un ciclu procesul, Tribunalul Bucureşti secţia a II-a contencios a respins în februarie 2017 acţiunea. Ulterior, Dumitru Dobrev a făcut recurs la Curtea de Apel Bucureşti care a casat cu trimitere la Tribunal şi acum, în rejudecare după casare avocatul a obţinut anularea PUZ-ului coordonator al Sectorului 6.

Întrebat ce îi sfătuieşte pe cetăţenii care se confruntă cu situaţii similare, căci în Bucureşti, se ştie, construcţiile apar ca ciupercile pe spaţiile verzi şi, în genere, oriunde există un strop de spaţiu construibil, Dobrev i-a sfătuit pe oameni să acţioneze. Să nu accepte pasivi rolul de victimă.

"Să se organizeze după modelul altor asociaţii de cartier gen: Salvaţi Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Salvaţi Cartierul Militari, Salvaţi Zona Domnişoara Pogany, să trimită petiţii la Primării, să participe la dezbaterile pe teme urbanistice şi când acestea nu sunt organizate să insiste să fie organizate, să meargă în audienţă la consilierii generali şi locali să semnaleze în presă abuzurile administraţiei şi ale rechinilor imobiliari. N-am văzut nici o primărie de sector pichetată aşa cum a fost pichetat de pildă Ministerul Mediului când era în discuţie evaluarea studiului de impact pentru Proiectul minier Roşia Montană. Nu văd de ce nu s-ar putea face acest lucru.

Dacă dorim să avem o administraţie modernă, transparentă şi responsabilă trebuie să avem un cetăţean al Bucureştiului implicat aşa cum sunt aceşti cetăţeni din Sectorul 6. Nu este suficient să-l penalizăm doar la urne pe politicianul local pentru că specia Poteraş/Mănescu e destul de modestă - se mulţumeşte chiar şi cu un singur mandat dacă-şi rezolvă ”problemuţele”, a transmis avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor