Lupta internă din DNA. Dosarul înregistrărilor cu Kovesi, clasat

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Parchetul General a clasat dosarul vizând înregistrările cu procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi apărute în presă, se arată într-un răspuns transmis vineri Agerpres.

Reamintim că în iunie a.c., Parchetul General a deschis un dosar penal în urma sesizării DNA cu privire la înregistrările cu procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi difuzate de România TV.

"Ca urmare a sesizării transmise de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a înregistrat o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunii prev. de art.68 alin.2 din Codul penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare, constând în producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană", se preciza la momentul respectiv într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Informarea venea la scurt timp după ce DNA a anunţat oficial că a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare.

"Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens", precizează DNA într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

România TV şi Antena 3 au difuzat, în plină criză politică, o înregistrare audio în care şefa DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional "dosarul cu casele" şi să ajungă la premier. Potrivit sursei citate, nu este clar despre ce case şi care premier este vorba. DNA susţine că înregistrarea este trucată, în sensul în care între fragmente rostite de Kovesi în mod public sau la şedinţe au fost intercalate sintagme care nu îi aparţin, iar ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară şi CSM, arătând însă că premierul despre care Kovesi vorbeşte pe înregistrare este Sorin Grindeanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne