Kovesi propune un exerciţiu de imaginaţie: "Dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigaţii privind deputaţi sau senatori?"

Prezentă la Viena la cea de-a VII-a sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi (COSP) la Convenţia ONU împotriva Corupţiei (UNCAC), Kovesi a susţinut că independenţa justiţiei este pusă în pericol de legea vizând statutul magistraţilor.
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Legea vizând statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor în cazul în care va fi aprobată, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unui eveniment cu tematică anticorupţie organizat la Viena.

"Cea mai mare provocare este acum păstrarea independenţei magistraţilor. Zilele acestea se dezbate în Parlamentul român o lege vizând statutul magistraţilor care, dacă va fi aprobată, va afecta grav independenţa justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor", a declarat Kovesi, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Şefa DNA a mai susţinut, în cadrul evenimentului, că din 2013 până în prezent procurorii anticorupţie au trimis în judecată 68 de demnitari: un prim-ministru, doi vicepremieri, 11 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 senatori şi un membru al Parlamentului European. Dintre aceştia au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari pentru fapte de corupţie sau fapte asimilate faptelor de corupţie: 5 miniştri, 17 deputaţi, 4 senatori şi un membru al Parlamentului European, iar restul cazurilor sunt în curs de soluţionare. În aceeaşi perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste două miliarde euro, a mai precizat Kovesi.

"Dacă procurorii ar fi subordonaţi Executivului, cum ar putea să deschidă ei investigaţii faţă de un membru al guvernului sau faţă de un secretar de stat? Sau faţă de altă persoană cu funcţie importantă care este şi membru al unui partid politic? Ar exista vreo garanţie că investigaţia este corectă şi imparţială? Ar exista vreo garanţie că nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta? Dar dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigaţii privind deputaţi sau senatori?”, le-a propus Kovesi un exerciţiu de imaginaţie celor prezenţi.