Lunea neagră pentru şoferi. Începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Bucureşti

Maşini în trafic
Maşini în trafic (Epoch Times România)

Începând de luni, 26 august, Primăria Capitalei va începe să ridice maşinile parcate neregulamentar pe străzile oraşului, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Locale Bucureşti pentru Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, ridicarea, transportul şi depozitarea, pe o zi, a unui automobil Logan ajunge la 500 lei.

În urmă cu câteva zile, aceeaşi reprezentanţi au afirmat că au fost deja alese două locaţii unde vor fi depozitate autoturismele ridicate – şi anume, una pe Metalurgiei, şi cealaltă pe bulevardul Timişoarei.

Reamintim că acest proiect vizând ridicarea automobilelor a fost votat de Consiliul General la începutul verii.

Contravenţiile, sancţiunile şi dispunerea măsurii tehnico-administrative de ridicare vor cădea în sarcina poliţiştilor rutieri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, sau a poliţiştilor locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a municipiului Bucureşti.

Agenţii constatatori vor filma sau fotografia vehiculul sancţionat neregulamentar şi, pe lângă procesul verbal de constatare a contravenţiei, ei vor dispune în scris ridicarea vehiculului vizat, cu indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată. De asemenea, actele întocmite la faţa locului vor include şi menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul şi date privind numărul de înmatriculare/ înregistrare şi marca vehiculului.

"Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operaţiunii de ridicare. Pentru a-i putea fi restituit vehiculul, proprietarul sau utilizatorul vehiculului trebuie să prezinte acte care atestă dreptul de proprietate sau folosinţă asupra vehiculului", se precizează în proiectul de hotărâre, adăugând că perioada maximă de depozitare a vehiculelor ridicate este de un an.

Şoferii care vor ajunge în astfel de situaţii trebuie să ştie că vor avea de suportat o serie de tarife, după cum urmează:

1. Tarifele de ridicare:

- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

2. Tarife de transport:

- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone

3. Tarife de depozitare: 150 lei/zi.

Mai merită precizat că în urmă cu câteva zile, Avocatul Poporului a cerut Prefectului Municipiului Bucureşti să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care s-a decis ridicarea maşinilor din oraş, pe motiv că această acţiune nu poate fi dispusă de poliţiştii locali, ci de către cei de la Rutieră.