Lucian Duţă, anunţat de DNA că este urmărit penal pentru abuz în serviciu

Sigla şi sediul DNA
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)
Flori Mladin
12.02.2014

Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind anunţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Surse judiciare au declarat că Lucian Duţă a fost citat într-un dosar în care se fac cercetări privind achiziţii pentru servicii de mentenanţă în cazul unei aplicaţii informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, înregistrându-se un prejudiciu de peste 150.000 de euro, potrivit Mediafax.

În acelaşi dosar este cercetat şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, căruia i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile în data de 5 februarie. DNA a precizat atunci că în această cauză mai este urmărită penal o persoană, pentru acelaşi fel de infracţiuni.

Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

Conform procurorilor DNA, CNAS a organizat, în perioada ianuarie-aprilie 2010 procedura de achiziţie pentru "servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistemul ERP", o aplicaţie informatică de management a resurselor. Licenţele de folosire a sistemului ERP au fost achiziţionate de la S.C. SIVECO România S.A. în perioada 2003-2007.

"Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea", a declarat DNA.

Procurorii precizează că prin această procedură s-au procurat servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute de CNAS şi casele judeţene, adică pentru 1.296 de licenţe, "fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate".

Conform informaţiilor obţinute de procurori până în prezent, cca 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel încât, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea S.C. SIVECO România S.A.

"Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au mai declarat procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor