Preda: La europene vom vedea nou înfiinţata USD şi PNL în plin război

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.02.2014

Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit marţi, pe blogul personal, despre noul „adversar pentru centru-dreapta”, proaspăt înfiinţată Uniune Social Democrată (USD), o alianţa politică formată din PSD, PC şi UNPR în vederea participării cu liste comune la alegerile europarlamentare din acest an.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni crearea acestei alianţe în cadrul USL, o alianţă din care PNL nu face parte.

"Avem o alianţă electorală formată din 3 din cele 4 partide ale USL, are 2 dintre cele 3 litere ale USL, dar îşi propune să aibă 100% din mesajul , acţiunea şi obiectivele cu care ne-am prezentat în faţa oamenilor din 2011 încoace. (...) USL trebuie să reprezinte o strângere a rândurilor în jurul acestei idei. (...) Îmi doresc ca împreună să putem să guvernăm România, să ne prezentăm în PE ca o ţară demnă, şi ca partide care lăsăm deoparte tot ce ar putea să ne despartă”, a declarat Ponta.

Cristian Preda este de părere că „propunerea lui Johannis în guvern a fost un răspuns al lui Antonescu la refuzul pesediştilor de a face listă unică la europene, sub sigla USL”.

„La trei zile de la anunţarea numelui primarului din Sibiu ca ministeriabil, a venit şi replica pesediştilor: au prezentat public USD, adică alianţa PSD-PC-UNPR. Daniel Constantin a plusat, indicând şi prezidenţiabilul acestei noi alianţe, şi anume Sorin Oprescu”, a continuat acesta.

În acest context, europarlamentarul consideră că liderul PNL a avut „o reacţie neinspirată: nu pentru că l-a criticat pe Ponta (asta e foarte sănătos!), ci fiindcă a făcut-o incriminând intervenţia Comisiei Europene din vara lui 2012, cu cuvintele „nu eu m-am dus să-mi dea Barroso lista ca la chelner”.

„Nu ştiu cum vor evolua lucrurile în zilele următoare în privinţa guvernului, dar la europene vom avea USD şi PNL în război. Sper să rămână aşa.
Fiindcă spargerea USL face bine competiţiei politice din România. Câtă vreme va exista acest cvasi-monopol asupra vieţii parlamentare, guvernarea va fi slabă, fiindcă va fi lipsită de orice control din partea legislativului”, a explicat Cristian Preda.

Şi deputatul Elena Udrea simte că ruperea USL e aproape: „Astăzi (luni - n.r.) e ziua oficială în care USL s-a desfiinţat. Certificatul dispariţiei va fi emis, cel mai probabil, după alegerile europarlamentare. Până atunci, USD este noul USL, cu acelaşi Dan Voiculescu în rol de dirijor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor