Lu Yu: un celebru cunoscător al ceaiului

Când vine vorba despre ceai, Lu Yu este o persoană importantă căreia trebuie să-i mulţumim. Pentru realizările sale, el a fost recunoscut ca Înţeleptul ceaiului timp de secole în istoria Chinei.

Lu Yu a trăit între 733 - 804 d.Hr., în dinastia Tang din China. Conform înregistrărilor, el a fost adoptat de un stareţ de la un templu de pe malul unui lac, unde Yu a fost găsit abandonat la vârsta de 3 ani.

Stareţul era un renumit călugăr Tang, care excela în cultura ceaiului. El l-a învăţat pe Lu Yu cum să cultive ceaiul, cum să aleagă ceaiul şi cum să facă ceaiul. Astfel, Lu Yu a devenit foarte interesat încă din copilărie de arta ceaiului.

Lu Yu a învăţat multe lucruri de la călugăr, inclusiv caracterele chinezeşti, literatură şi scripturi budiste. În ciuda faptului că a fost crescut la templu, Lu Yu nu a devenit călugăr. În schimb, el a devenit un intelectual educat şi bine informat. Cu toate acestea, el nu urmărea câştigurile materiale sau faima.

Pentru Lu Yu, ceaiul simboliza armonia şi unitatea misterioasă a universului. El şi-a dedicat viaţa artei ceaiului şi a adus o mare contribuţie la dezvoltarea ceaiului. Cartea sa, cunoscută sub numele de Cha Jing în chineză şi de Esenţa ceaiului în limba română, a devenit prima monografie despre ceai din lume.

Dependent de arta ceaiului, Lu Yu a acordat o atenţie deosebită şi apei din care se prepară ceaiul.

Se spune că intr-o zi pe Yu l-au vizitat nişte prieteni, cu care urma să bea un ceai împreună. "Am auzit că apa dintr-o zonă specială a râului Yangtze este cea mai bună pentru ceai", a spus un prieten. "Şi acum îl avem pe Lu Yu, cel mai faimos specialist în arta ceaiului. Ce coincidenţă minunată să avem două din cele mai bune lucruri aici. Este o oportunitate rară."

Prin urmare, a fost trimis un soldat să aducă apă, în timp ce Lu Yu pregătea setul de ceai pentru oaspeţii săi.

Curând, soldatul s-a întors cu apa, iar Lu Yu a folosit o lingură pentru a învârti partea de sus a apei.

"Aceasta este apă din râului Yangtze, dar nu din zona corectă. Nu ar trebui folosită apă de la malul râului Yangtze", a afirmat Lu Yu.

Îngrijorat, soldat a răspuns: "Am luat această apă personal, ba chiar am şi mai mulţi martori."

Lu Yu, nu i-a răspuns şi a răsturnat jumătate din apă. Apoi, el a folosit lingura pentru a învârti partea de sus a apei rămase şi a zis fericit, "Aceasta este apă din zona corectă a râului Yangtze."

"Când am luat apa şi am ajuns la malul râului Yangtze, barca s-a mişcat şi am vărsat-o", a mărturisit soldatul, fiind ruşinat. Doar jumătate din apă a mai rămas, aşa că am umplut cana cu apă de la malul râului Yangtze. Nu ştiam că poţi face diferenţa. Îmi cer sincer scuze."

Lu Yu a explicat soldatului cu un zâmbet că apa de la malul râului Yangtze conţine mai multă sare, nefiind bună pentru ceai. Lu Yu nu numai că l-a uimit pe soldat, dar şi pe toţi prietenii lui. Ei au fost foarte impresionaţi de abilitatea mistică a lui Lu Yu de a diferenţia apa.

Aceasta este partea a doua dintr-o serie de cinci părţi referitoare la acest subiect

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.