Lovitură pentru cei gazaţi de jandarmi. Dosarul 10 august va fi clasat (Surse)

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018.
Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)

Cazul 10 august va fi clasat - din el se disjunge un dosar legat de violenţa unor jandarmi, au declarat surse judiciare pentru publicaţia Libertatea.

Reamintim că pe 10 august 2018, jandarmii au intervenit în forţă pentru a spulbera uriaşul miting al diasporei organizat în Piaţa Victoriei. Cei circa 100.000 de oameni prezenţi în Piaţa Victoriei au fost scăldaţi în gaze lacrimogene, iar jandarmii au lovit oameni paşnici. După ce a obţinut dosarul de la Parchetul Militar unde s-au strâns sute de plângeri ale unor protestatari agresaţi, DIICOT a anchetat posibilele infracţiuni comise şi a decis să claseze cazul.

”Sunt multe clarificări în Ordonanţa de clasare, în Piaţa Victoriei au existat provocări şi momente care au rămas în percepţia opiniei publice altfel decât s-au întâmplat în realitate, însă infracţiunile pe care DIICOT le-a căutat nu au existat şi de aceea ei au închis dosarul”, au susţinut surse judiciare.

Menţionăm în context că procurorul-şef DIICOT este Giorgiana Hosu. Presa a scris că soţul acesteia este prieten cu colonelul de Jandarmerie Cătălin Paraschiv, supranumit "Fantoma în alb", cel care pe 10 august a fost surprins dirijându-i pe jandarmi.

10 august

În urmă cu aproape doi ani, pe 10 august, jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap. Represiunea cetăţenilor începuse încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor, cât şi ale participanţilor la protest.

Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită, iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri.

Epoch Times a înregistrat atunci numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Peste 400 de persoane au fost rănite în urma intervenţiei jandarmilor din 10 august şi în jur de 800 de persoane au depus plângeri la Parchetul Militar.