Lovitură de teatru: Nicuşor Dan a depus plângere penală la DNA pe numele Gabrielei Firea

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Vicepreşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, deputatul Nicuşor Dan, a depus, vineri, o plângere penală la DNA pe numele primarului general Gabriela Firea, pentru abuz în serviciu cu foloase necuvenite pentru altul.

Plângerea penală vine în urma adoptării de către Consiliul General al Capitalei, în luna ianuarie, a Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3, prin care şase terenuri, în suprafaţă totală de 43 de hectare, îşi schimbă în mod nelegal destinaţia din spaţii verzi în zone construibile.

Această plângere penală îi vizează şi pe arhitectul şef al municipiului Bucureşti, Ştefan Călin Dumitraşcu, directorul Direcţiei Juridice din Primăria Capitalei, Adrian Iordache, şi pe secretarul general al municipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir, deoarece au propus votului consilierilor generali un PUZ vădit nelegal.

"Bucureştiul are două probleme mari - traficul şi poluarea. Suntem între primele oraşe din lume când vine vorba de trafic şi între primele oraşe din Europa la poluare. Cauza: supraaglomerarea, construirea în exces şi dispariţia spaţiilor verzi. Prin PUZ Sector 3, care a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la sfârşitul lui ianuarie, sunt potenţate exact aceste fenomene, în sensul că o parte importantă din spaţiile care sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, adică peste 40 de hectare, devin construibile şi nişte zone care au un regim de construire rezonabil devin construite în exces prin PUZ Sector 3, şi vorbim în acest caz de peste 50 de hectare", a declarat Nicuşor Dan.

Deputatul a precizat că prin aceste modificări nelegale ale PUZ Sector 3 se va crea în sector un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construibili, care reprezintă practic un cadou de circa 290 milioane de euro pentru investitorii imobiliari.

"Pe terenurile care au funcţiunea de spaţiu verde, Planul Urbanistic General permite construire a 20% din suprafaţa terenului, suprafaţă desfăşurată. Prin PUZ Sector 3 se trece de trei ori suprafaţa terenului, asta înseamnă un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construiţi. Dacă proprietarii care au aceste terenuri ar fi vrut să cumpere teren pentru a construi pe 1,2 milioane metri pătraţi, ar fi trebuit să plătească o sumă de ordinul a 290 milioane de euro. Deci, PUZ Sector 3 este un cadou de 290 de milioane de euro pentru nişte private, în schimbul supraaglomerării unui oraş deja aglomerat şi al dispariţiei unor spaţii verzi care sunt prevăzute în Planul Urbanistic General", susţine Nicuşor Dan.

"În plângerea depusă la DNA, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul susţine de asemenea că cinci terenuri, în suprafaţă totală de 63,5 hectare, îşi schimbă în mod nelegal funcţiunea, creşte coeficientul de utilizare a terenului, iar valoarea foloaselor necuvenite în acest caz este de circa 260 milioane de euro.

Plângerea penală vizează de asemenea autorizaţiile de construire nelegale emise pe şase spaţii verzi din Sectorul 3. (vezi Anexe 2-6). Construcţiile în cauză sunt efectul autorizaţiilor de construire ilegale emise de către Ştefan Dumitraşcu, arhitect-şef al Sectorului 3, împreună cu primarul Robert Negoiţă. Autorizaţiile de construire au fost date pe spaţii verzi, încălcându-se flagrant legea.

Propunând acum Consiliului General acest PUZ al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, fost arhitect-şef al Sectorului 3 şi actual arhitect-şef al Capitalei îşi foloseşte practic funcţia publică pentru a-şi acoperi nelegalităţile comise la Sectorul 3", transmite Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne