Lovitură de teatru la Sibiu: Judecătoria invalidează mandatul primarului ales. Alegerile ar putea fi reluate

Astrid Fodor
Astrid Fodor (Captura Video)

Judecătoria Sibiu a respins, vineri, validarea lui Astrid Fodor, primarul reales al municipiului, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că Fodor are interdicţie să ocupe o funcţie eligibilă timp de trei ani pentru că s-a aflat în stare de incompatibilitate între anii 2012 şi 2014, când a fost viceprimar al Sibiului, relatează Agerpres.

“Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu - nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020”, se arată în comunicatul Judecătoriei Sibiu.

Astrid Fodor are două zile la dispoziţie pentru a face apel împotriva hotărârii.

Ce se întâmplă acum?

Potrivit sursei citate, în cazul în care Tribunalul va menţine decizia Judecătoriei, în municipiul Sibiu se pot relua peste trei luni alegerile pentru postul de primar.

"Fodor are soluţia de a ataca decizia Judecătoriei la tribunal. Tribunalul poate să invalideze sau să valideze pe doamna primar. În cazul în care validează, începe procedura normală, în cazul invalidării, merge pe organizarea alegerilor la propunerea prefectului, în termen de 90 de zile, de Guvernul României", a explicat prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu.

Reamintim că Astrid Fodor, înscrisă în cursa pentru Primăria Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a câştigat alegerile cu 43,05% dintre voturi, fiind urmată de liberalul Adrian Bibu, cu 31,13%.

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, recent, că a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010, pe acea listă aflându-se şi Astrid Fodor.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, din cauză că a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Samuel von Brukenthal” Sibiu. De asemenea, potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate şi ca urmare a deţinerii calităţii de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, încălcând astfel dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003.