Lovitură de teatru la "Jurnalul Naţional": redactorul şef era agent SRI sub acoperire!

(photos.com)

Valentin Zaschievici, unul dintre cei patru redactori-şefi de la Jurnalul naţional, a fost concediat joi, iar informaţia apare într-un comunicat de presă al Trustului Intact. Contactat de Reporter Virtual, Zaschevici a spus că află în premieră informaţia, el fiind pe teren, dar că nu vrea să o comenteze.

Jurnalistul este acuzat că este agent SRI şi a ţinut sub supraveghere cotidianul lui Dan Voiculescu. Începând cu data de 16 august a.c., Valentin Zaschevici şi-a pierdut calitatea de a reprezenta, în orice împrejurare, redacţia Jurnalul Naţional. Intact Media Group consideră că infiltrarea instituţiilor media cu agenţi sub acoperire ai Serviciilor secrete constituie o gravă limitare a libertăţii presei, garantate prin art. 30 din Constituţia României. Cazul Valentin Zaschevici constituie un abuz fără precedent la nivelul Uniunii Europene. De altfel, fenomenul infiltrării instituţiilor media din România de către Serviciile secrete pare să fi dobândit o amploare semnificativă în ultimii opt ani” a transmit Intact Group. În continuare aveţi întreg comunicatul de presă.

Intact Media Group a luat cunoştinţă cu îngrijorare de acţiunile operative ale Serviciului Român de Informaţii în interiorul redacţiei Jurnalul Naţional. Dovezile publice concludente arată că SRI a supus redacţia Jurnalul Naţional unei supravegheri constante în ultimii ani, ordonate direct de conducerea SRI şi realizată prin misiuni la care au participat ofiţeri ai acestui serviciu de informaţii, sprijinite de un cadru de conducere al publicaţiei. Informăm că, faţă de persoana care a încălcat grav clauzele contractuale şi dentologia profesională, s-a luat măsura încetării raporturilor de muncă. Începând cu data de 16 august a.c., Valentin Zaschevici şi-a pierdut calitatea de a reprezenta, în orice împrejurare, redacţia Jurnalul Naţional. IMG consideră ca infiltrarea instituţiilor media cu agenţi sub acoperire ai Serviciilor secrete constituie o gravă limitare a libertăţii presei, garantate prin art. 30 din Constituţia României. Cazul Valentin Zaschevici constituie un abuz fără precedent la nivelul Uniunii Europene. De altfel, fenomenul infiltrării instituţiilor media din România de către Serviciile secrete pare să fi dobândit o amploare semnificativă în ultimii opt ani.

În consecinţă, Intact Media Group solicită tuturor agenţilor secreţi din presă să demisioneze: în caz contrar, pe măsura colectării probelor referitoare la existenţa unor angajamente/colaborări ale propriilor angajaţi cu serviciile secrete, Intact Media Group îi va acţiona în instanţă pe cei vinovaţi pentru prejudiciile create. Totodată, Intact Media Group a decis să sesizeze preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Comisarul European pentru Justiţie, Viviane Reding, şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţilor SRI în legătură cu monitorizarea ilegală şi îngrădirea libertăţii presei, prin infiltrarea agenţilor secreţi în instituţiile de presă”.

*

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, când ziaristul Răzvan Dumitrescu a arătat, în cadrul emisiunii “Subiectiv” de la Antena 3, că activităţile redacţionale ale Jurnalului Naţional au fost supravegheate cu ajutorul unor agenţi SRI infiltraţi în rândul jurnaliştilor. Un document clasificat “strict secret”, întocmit în 23.01.2006 de un anumit colonel Jderu Gheorghe din unitatea “C”, prezintă o acţiune de culegere de informaţii despre sursele de documentare ale redactorilor care realizează articole “sensibile”, potrivit cotidianul.ro.

Pentru noi nu este o surpriză. Erau foarte multe dovezi indirecte că redacţia este supravegheată”, a declarat Dan Constantin, redactor-şef la Jurnalul Naţional, în cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3.

Din simpla comparaţie a notelor publicate de Jurnalul Naţional, era însă evident faptul că spionul SRI este Valentin Zaschievici, redactor-şef al publicaţiei. Faptul că Zaschievici era turnătorul din redacţia Jurnalul Naţional reiese chiar din notele informative ale SRI. Într-unul dintre rapoartele SRI, din 19 ianuarie 2006, Zaschievici este prezentat ca fiind şeful direct al lui Răzvan Belciuganu, ţinta SRI şi autorul articolului catalogat compromiţător de către Serviciul Român de Informaţii. În aceeaşi notă, despre omul sub acoperire – Zaschievici, se menţionează că nu a luat parte la decizia de publicare a articolului, dorindu-se astfel ca asupra lui să nu planeze nicio suspiciune. Într-adevăr, la data publicării articolului, Zaschievici era în delegaţie pentru o investigaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne